Roman Mihăeș prezintă două scenarii postelectorale

Comentatorul politic Roman Mihăeș este de părerea că PSRM trebuie să decidă soarta guvernării comune cu Blocul ACUM. În acest sens analistul a prezentat câteva scenarii postelectorale, comunică Știri din Moldova.

„1. Singurul beneficiar al coaliției temporare dintre ACUM și PSRM este Maia Sandu și PAS, care controlează 90% din Guvern. Dacă Năstase ar fi câștigat alegerile pentru primar, și-ar fi retras partidul din majoritatea parlamentară și Guvern. Dar, după ce a pierdut, nu va avea de ales decât să se resemneze, să se întoarcă la Guvern și să aștepte.

2. Având deja 36 de mandate, PSRM nu mai poate tolera o situație în care au un singur minister. Alegerile prezidențiale se apropie deja și președintele Dodon, pentru a câștiga, trebuie, împreună cu partidul, să arate câteva rezultate în sfera socială. Creșterea pensiilor, salariilor, prestațiilor etc. Cu premierul liberal Maia Sandu și fără miniștrii săi din Guvern, nu poate spera să câștige.

Concluzia este simplă, Dodon are nevoie fie de premierul său, fie cel puțin de un prim-ministru neutru, într-un guvern în care socialiștii vor avea principalele ministere. Dar se știe deja că Maia Sandu și Blocul ACUM nu sunt de acord pentru a oferi socialiștilor unele ministere.

În acest caz, Dodon are o singură opțiune, cel mai bun scenariu este un divorț pașnic și alegeri anticipate” opinează comentatorul expertul.

Roman Mihăeș consideră că alegerile anticipate pot fi organizate atât la începutul anului viitor, cât și în comun cu cele parlamentare, iar celelalte opțiuni duc la o moarte lentă politică.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.