Ziua Internațională fără pungi, marcată în toată lumea

Obiectele din plastic reprezintă o problemă pentru mediu și oameni, iar Ziua internațională fără pungi de plastic este un prilej de a demonstra că există alternative sănătoase și lumea poate trăi fără pungi de plastic. Mulți moldoveni folosesc sacoșele care sunt comercializate la aproape orice magazin, în pofida faptului că există o lege care interzice vânzarea pungilor de plastic. Agora.md a încercat să afle ce părere au cetățenii despre lăsatul de bună voie a sacoșelor și ce soluții au ei pentru “punga cu pungi”, transmite stiridinmoldova.md.

De la 1 ianuarie 2019, vânzarea celor mai rezistente și groase sacoșe a fost interzisă în Republica Moldova. În anii 2020 și 2021 urmează, treptat, să fie scoase din uz toate pachetele din plastic. Cel puțin asta prevede o lege elaborată de PL în 2016 și votată de precedentul Parlament în 2017.

La șase luni de la interdicție, legea care venise să salveze mediul înconjurător este însă nefuncțională. În magazine continuă să se ofere pungi de plastic, iar la piețe vedem la orice pas așa-numitele pungi „calendar” pentru că prevederea care stabilea amenzile – a dispărut din lege.

Aproximativ 140 de pungi din plastic. Cam atât folosește, conform statisticilor,fiecare cetățean din Republica Moldova pe parcursul unui an. Pe lângă faptul că au nevoie de sute de ani pentru a se descopune, pungile din plastic emit gaze extrem de toxice în timpul arderii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.