Zeppelin, Integritatea lui Sandu și Năstase, din nou pusă la îndoială

Portalul zeppelin.md, care a dezvăluit legăturile șefilor de la PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu Ludmila Kozlovska, președintele fundației Open Dialog, expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale din Rusia, vine cu scrisori deschise către Sandu și Năstase. În mesajele publicate pe Facebook se menționează că jurnaliștii vor, astfel, să afle poziția celor doi politicieni, conform normelor deontologice, în cadrul unei noi investigații.

Investigația ar viza un nou scandal de finanțare ilegală a politicienilor care stau la baza binomului PAS-PPDA. Mai mult, jurnaliștii afirmă că Maia Sandu a beneficiat de consultanță din partea unui cetățean american în cadrul campaniei prezidențiale din 2016. Menționăm că în declarațiile PAS depuse la CEC nu figurează cheltuieli pentru consultanță.

Reproducem întrebările portalului zeppelin.md pentru Maia Sandu:

1) „Care au fost subiectele corespondenței intense pe care ați avut-o începând cu data de 17 iunie 2016 și care a fost scopul întâlnirilor pe care le-ați avut la data de 21 iunie și 13 iulie 2016 în Chișinău cu cetățeanul Canadei Dmitri „David” Zaikin și cetățeanul SUA Morris L. Reid, respectiv cu Dmitri „David” Zaikin, Morris L. Reid și cetățeanul SUA John Moreira;

2) Care a fost rolul cetățenilor sus-menționați în activtatea dvs, inclusiv politică;

3) Cine a finanțat onorariul și cheltuielile de deplasare/aflare/consiliere la Chișinău în perioada iulie-noiembrie 2016 a cetățeanului SUA Noel Boxer, membru al staffului dvs. electoral la alegerile prezidențiale din 2016 în calitate de consultant politic și de ce nu ați declarat acele cheltuieli la CEC în conformitate cu legislația electorală;

4) Dvs. ați acceptat conștient sau inconștient, suportul coordonatorului și finanțatorului aflat în spatele cetățenilor sus-menționați în activitatea dvs. politică, respectiv calitatea de instrument în mâinile acelui finanțator.

Aceleași întrebări, cu excepția celei care vizează consultantul politic din SUA, au fost expediate și lui Andrei Năstase. Jurnaștii de la zeppelin.md, preciezează că așteaptă un răspuns de la Maia Sandu și Andrei Năstase în termen de 24 de ore din momentul recepționării mesajului pe mail, pentru a nu tărăgăna finalizarea investigației. Lipsa unui răspuns va fi interpretată ca încercare de a tăinui informații de interes public, atenționează autorii investigației.

Amintim că, anul trecut, zeppelin.md a publicat o serie de investigații în care a demonstrat că Maia Sandu, Andrei Năstase, dar și un grup de jurnaliști apropiați celor doi au beneficiat de finanțări din partea findației Open Dialog, sponsorizată de către oligarhi condamnați în țările lor de origine, dar și din vânzare de armament în zona de conflict din Ucraina, din peninsula Crimeea, anexată de Rusia, precum și din banii furați din sistemul bancar din Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment