Victor Pușcaș spune că a așteptat ca CC să se situeze deasupra bătăliilor politice și să prezinte o opinie juridică

Curtea Constituțională (CC) s-a ghidat în luarea deciziei de astăzi de niște aparențe de adevăr și nu de litera și spiritul Constituției. Comentariul a fost făcut de fostul președinte al CC, Victor Pușcaș, ca reacție la avizul Înaltei Curți care a statuat că au fost întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului.

Fostul magistrat al Curții Constituționale susține că s-a așteptat ca Înalta Curte să se situeze deasupra bătăliilor politice și să prezinte o opinie juridică.

”Art.85 din Constituție prevede sintagma, potrivit căreia președintele țării ”poate să dizolve Parlamentul”. Această normă constituțională permite președintelui, indiferent de numărul de tentative de formare a Guvernului, chiar și la etapa de inițiere a dizolvării Parlamentului, cu consultarea fracțiunilor parlamentare, să verifice șansele de formare a Guvernului și dacă există asemenea posibilități să le folosească. Doar la etapa inițierii dizolvării Parlamentului exista majoritatea parlamentară, capabilă să formeze Guvernul”, a scris juristul pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui Victor Pușcaș, Curtea însă nu a investigat situația reală și nu a observat mimarea consultărilor cu fracțiunile parlamentare; dorința clară a președintelui Maia Sandu de a nu forma Guvernul; expunerea clară a scopului – dizolvarea Parlamentului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.