Valurile de căldură ucid viața marină

Valurile de căldură din oceane s-au triplat în ultimii ani. Efectele lor devastatoare au fost asemănată cu incendiile, pentru că mistuiesc totul în cale, de la faună la floră, transmite stiridinmoldova.md cu referire la The Guardian.

Valurile de căldură ucid viața marină „ca incendiile care distrug arii enorme de pădure”. Pierderile provocate în anumite zone sunt nocive și pentru oameni, ce depind de oceane pentru hrană, protecție împotriva furtunilor și îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă, potrivit cercetătorilor.

Încălzirea globală crește temperatura oceanelor și un nou studiu și-a propus să cerceteze sistematic modul în care valurile de căldură subacvatice afectează mediul.

Potrivit studiului, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente, lungi și severe – numărul lor s-a triplat în ultimii ani. În perioada 1986 – 2016, numărul lor a crescut cu 50% față de perioada 1925 – 1954.

Pădurile subacvatice de varec, întinderile de iarbă de mare și recifele de corali au fost decimate. Aceste specii fundamentale sunt vitale pentru viață oceanică pentru că oferă adăpost și hrană pentru multe alte viețuitoare.

„Avem incendii provocate de valurile de căldură ce distrug arii imense de pădure, dar acest lucru se întâmplă și în oceane”, a declarat Dan Smale, conducătorul studiului. „Vezi varecul și iarba de mare ce mor în fața ochilor tăi. În câteva săptămâni sau luni pur și simplu dispar, concomitent cu sute de km de coastă”.

Cercetătorii au analizat frecvența valurilor de căldură și 116 studii axate pe 8 valuri de căldură marine cunoscute, precum „Ningaloo Nino” ce a doborât recordurile atunci când a afectat regiunea Australiei în 2011 și „pata” ce a persitat în Pacific din 2013 până în 2016.

„Afectează o gamă largă de organisme, de la plancton la nevertebrate, la pești, mamifere și păsări,” a continuat Smale.

Cercetătorii cred că aceste valuri de căldură pot avea „efecte socio-economice și politice majore”, așa cum s-a întâmplat în 2012 în oceanul Atlantic, când numărul homarilor a scăzut drastic, ceea ce a afectat relațiile la granița SUA-Canada.

„Această cercetare demonstrează că valurile de căldură afectează oceanele din întreaga lume”, a declarat prof. Malin Pinsky, din cadrul Universității Rutgers, SUA, ce nu a participat la studiu. „Aceste evenimente vor deveni probabil și mai extreme și comune pe viitor dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră”.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Climate Change și nu este singurul ce a demonstrat efectele îngrijorătoare ale încălzirii globale. Încălzirea oceanelor a cauzat o scădere drastică de 4% în pescuitul sustenabil la nivel global.

Dacă această tendință va continua și valurile de căldură vor deveni mai frecvente, impactul pe care încălzirea globală îl va avea asupra naturii și omenirii va fi catastrofal. Diversitatea marină trebuie protejată pentru a menține echilibrul natural pe Terra și acest lucru nu va fi posibil dacă nu se vor lua măsuri drastice în viitorul foarte apropiat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.