Un „implant cerebral” a fost utilizat în tratamentul bolii Parkinson

Un dispozitiv ce permite administrarea substanţelor medicamentoase direct în creier a fost implantat în zona laterală a capului mai multor pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson, în cadrul unui studiu de pionierat efectuat în Marea Britanie, transmite stiridinmoldova.md cu referire la Press Association.

Dispozitivul a fost utilizat pentru a inocula direct în zona afectată a creierului o proteină produsă în mod natural, despre care se crede că ar ajuta la repararea celulelor afectate de boala Parkinson.

Rezultatele studiului clinic oferă o speranţă pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson, au notat oamenii de ştiinţă.

În total, 41 de persoane au fost supuse unei intervenţii chirurgicale robotizate pentru implantarea în creier a patru tuburi, în cadrul studiului finanţat de organizaţia Parkinson’s UK, desfăşurat în asociere cu North Bristol NHS Trust.

Sistemul conceput special a permis inocularea cu mare acurateţe a unei proteine, numită factor neurotrofic derivat din linia celulelor gliale (GDNF), în zona afectată din creier.

Jumătate din grupul de participanţi a beneficiat de inoculări GDNF efectuate lunar timp de nouă luni, în timp ce persoanele din cealaltă jumătate a primit un placebo.

Ulterior, în a doua etapă a studiului clinic, tuturor participanţilor li s-a administrat GDNF timp de nouă luni.

În cazul subiecţilor cărora li s-a inoculat proteina, tomografiile computerizate au relevat semne de îmbunătăţire după prima etapă a studiului clinic, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Brain şi în Journal of Parkinson’s Disease.

Ambele grupuri de pacienţi au prezentat o îmbunătăţire a simptomelor după nouă luni, în special subiecţii care au primit GDNF în prima etapă.

Un an şi jumătate mai târziu, după ce tuturor pacienţilor li s-a administrat GDNF, ambele grupuri au manifestat o îmbunătăţire a simptomelor moderată spre însemnată, mulţi dintre aceştia devenind mai activi.

Oamenii de ştiinţă au declarat că nu este clar deocamdată dacă rezultatul se datorează tratamentului sau efectului placebo, ţinând cont că participanţii se aşteptau la beneficii, şi au notat că este nevoie de aprofundarea cercetărilor.

Eficacitatea sistemului de inoculare a substanţelor medicamentoase direct în creier sugerează că poate oferi noi modalităţi de tratare a tumorilor cerebrale, a efectelor accidentelor vasculare cerebrale şi a altor afecţiuni degenerative.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.