Un candidat de pe lista PAS, implicat într-un conflict de interese

Conform portalului de investigații – Moldova Curată, apreciat și lăudat de Maia Sandu și PAS în 2019 pentru faptul că ar fi unul dintre cele mai echidistante portaluri, în anul 2013, primăria comunei Horodişte din raionul Rezina era condusă de soţii Dorel (nr.66 în lista PAS pentru alegerile parlamentare anticipate) şi Vera Iurcu. În acea perioadă, unii specialişti băteau alarma și indicau despre existenţa unui conflict de interese în această primărie.

Contrar normelor legale și anume legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public reglementează că funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice, Dorel Iurcu, actualul candidat PAS, deţinea în acea perioada funcţia de primar al comunei Horodişte, iar soţia acestuia era secretarul consiliului local, ambii având statut de funcţionari publici.

Întrebată dacă aceşti funcţionari publici din cadrul primăriei Horodişte sunt în conflict de interese, Angela Ursachi, pe atunci şef-adjunct al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituţia care verifică legalitatea actelor emise de autorităţile publice locale, responsabilă de raionul Rezina, susţinea că la mijloc nu ar fi niciun conflict de interese.

Pe de altă parte, Galina Bostan, expertul anticorupţie din acea perioadă, susţinea că odată ce două persoane au statut de funcţionari publici şi ambele lucrează în aceeaşi instituţie publică, cu siguranţă la mijloc este un conflict de interese.

„Nu contează că doamna activează de mai mult timp în funcţia de secretar al consiliului local, odată ce soţul său a obţinut mandatul de primar, ea trebuia să-şi de demisia. Aici situaţia nu trebuia studiată, conflictul de interese se vede de la distanţă”, afirma în 2013, Galina Bostan.

Şi Adela Griciuc, pe atunci şefa Direcției control de interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), confirma existența unui conflict de interese la primăria din Horodişte. „Vă spun cu certitudine că este conflict de interese”, susținea în 2013, reprezentanta CNI.

Totuși, să nu uităm că Maia Sandu, pe atunci lider al PAS, anunța la finele anului 2018 despre crearea anumitor filtre de integritate, prin care voi trebui să treacă viitorii candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Atunci, Maia Sandu declara că filtrul de integritate pentru un „Parlament curat” va fi trecut nu doar de potențialii candidați pentru fotoliile de deputați în viitorul Parlament, ci și de liderii formațiunilor Platformei DA și PAS.

P.S. Ar fi dispărut acest filtru la PAS sau, probabil, el nici nu a existat.


Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.