Triburile din Amazon se luptă cu tăietorii de lemne care au dat foc pădurii

Sub ameninţarea incendiilor şi defrişărilor lui Bolsonaro, populaţia Xikrin din Amazon a hotărât să acţioneze de una singură. În timp ce autorităţile braziliene nu fac nimic în privinţa dezastrului care afectează Pădurea Amazoniană, comunităţile indigene au luat hotărârea de a lupta împotriva fermierilor şi tăietorilor de lemne, transmite stiridinmoldova.md.

Înarmaţi cu puşti şi bastoane de lemn, grupuri de „luptători” Xikrin au „măturat” teritoriul imens al statului Para în ultima săptămână. De fiecare dată când au dat de sol ars, sau de arbori doborâţi, luptătorii au mers din colibă în colibă pentru a-i da afară pe invadatori şi le-au confiscat drujbele şi alte instrumente.

„De ce ne protejăm teritoriile? Pentru a putea vâna. Pentru ca fii şi nepoţii noştri să poată trăi aici”, a spus Tikiri Xikrin, unul dintre luptători. Prin lege, aceste acţiuni sunt de responsabilitatea poliţiei federale. Teritoriul indigen Trincheira Bacaja a fost recunoscut oficial de guvernul brazilian în anul 2000. Nimeni în afară de cei 1100 de indigeni Xikrin nu are dreptul să locuiască acolo.

Dar bătrânii tribului ştiu că sunt şanse foarte mici ca guvernul să treacă la acţiune şi să-i scoată de pe teritoriile lor pe invadatorii care ard, defrişează şi distrug. Aceştia au pătruns în teritoriul tribului în urmă cu un an. Xikrin au reclamat invazia de mai multe ori către guvernul federal însă nu au primit niciun răspuns.

Problemele guvernului cu indigenii sunt mult mai lungi, însă Bolsonaro a înrăutăţit semnificativ lucrurile. În loc să apere teritoriul de infractori, criticii preşedintelui extremist spun că acesta subminează frecvent populaţia locală prin discurs şi politici.

Însă Bolsonaro a decis, pe ultima sută de metri, să interzică prin decret incendierea pădurilor pentru 60 de zile, informează BBC. După un val de critici intense în ultimele săptămâni, preşedintele de extremă-dreapta al Braziliei a hotărât să ia măsura despre care activiştii de mediu nu cred că va avea efecte serioase, în condiţiile în care incendierea şi defrişarea sunt deja ilegale, punerea în aplicare a legii fiind cu adevărat problema.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.