Studiu: Dependenţa de telefoane mobile creşte riscul de obezitate şi alte boli asociate

Dependenţa de telefoane mobile poate duce la o creştere semnificativă în greutate şi la dezvoltarea a numeroase afecţiuni potenţial mortale, transmite stiridinmoldova.md.

Persoanele aflate la vârsta adultă tânără care utilizează telefoanele mobile mai mult de de cinci ore pe zi au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta obezitate şi alte afecţiuni asociate, inclusiv boli cardiace, potrivit cercetătorilor din Columbia.

„Petrecerea unui timp îndelungat în faţa telefonului mobil contribuie la dezvoltarea unor comportamente sedentare şi reduce timpul dedicat activităţii fizice, crescând riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular şi simptome musculo-scheletice”, a precizat Mirary Mantilla-Morron, specialistă în reabilitare vasculară şi pulmonară la Universitatea Simon Bolivar (SBU) din Columbia.

La studiul desfăşurat în perioada iunie-decembrie 2018 au participat 1.060 de studenţi, 700 femei şi 360 de bărbaţi, cu vârste de 19-20 de ani, care frecventau Facultatea de Ştiinţe Medicale a SBU.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că studenţii care folosesc un timp îndelungat telefoanele mobile „au o probabilitate de două ori mai mare de a consuma băuturi răcoritoare, alimente fast food, dulciuri, snackuri şi de a avea o activitate fizică redusă”.

Mantilla-Morron, care este şi autoarea principală a studiului, spune că este „important ca populaţia să ştie şi să fie conştientă de faptul că, deşi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă pentru funcţiile sale multiple, portabilitate, confort, acces la numeroase servicii, surse de informaţie şi divertisment, ar trebui să fie folosită şi pentru îmbunătăţirea obiceiurilor şi comportamentelor sănătoase”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.