Străinii vor fi obligați să se asigure medical

Străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională vor fi incluși în lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat marți de Guvern, transmite IPN.

Proiectul mai prevede că serviciile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă se vor acorda străinilor fără excepții. De exemplu, ajutorul de șomaj se va achita acestora cu condiția că au activat și au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării.

„Proiectul are menirea să faciliteze „procesul de integrare a străinilor stabiliți legal în țară și realizarea drepturilor acestora privind accesul la piața muncii și serviciile medicale. Prin urmare, vor fi create condiții similare cu cetățenii Republicii Moldova aflați în situații identice, fiind exclusă abordarea discriminatorie”, a declarat ministra afacerilor interne, Ana Revenco. De asemenea, proiectul permite Ministerului de interne să inițieze procesul de reorganizare a autorității competente pentru străini. Instituția urmează să asigure gestionarea eficientă a proceselor migraționale și implementarea politicilor publice în domeniul migrației și azilului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.