SONDAJ // Moldovenii sunt pentru reducerea numărului deputaților și de revocare a lor

Doi moldoveni din trei susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 61. Același număr de cetățeni sunt pentru dreptul alegătorului de a demite parlamentarii care nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 67,2% dintre persoanele intervievate au spus DA la întrebarea dacă numărul parlamentarilor trebuie redus. De cealaltă parte, 23,5% consideră că trebuie să rămână 101 deputați, cum este în prezent. 9,3% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

În același timp, 65,6% dintre moldovenii chestionați au optat pentru dreptul de a revoca deputații care dezamăgesc alegătorii. Nu au fost de acord cu această idee 22,7%, iar 11,7% nu au vrut sau nu au știut cum să răspundă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 4-14 ianuarie pe un eșantion de 1179 de respondenți. Marja de eroare este de +-3%.

Amintim că, în data de 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, va fi organizat referendumul consultativ inițiat de PDM privind reducerea numărului deputaților. Democrații propun ca în Parlamentul care va fi ales în 2023 să fie 61 de deputați și nu 101, câți sunt în prezent. La fel, cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord să demită parlamentarii car nu își îndeplinesc corespunzător atribuțiile.

După referendum, dacă inițiativa va fi susținută, autoritățile vor organiza consultări pe larg în țară, dar și cu experți internaționali, inclusiv de la Comisia de la Veneția, înainte de a modifica legislația.

Share this Post!

Related post

0 Comment