Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE, despre măsurile luate pentru votul cetățenilor din diaspora la parlamentare

Progresul economic înregistrat de Moldova în perioada guvernării PDM este o contribuție la securitatea națională și regională, oferind în același timp țării noastre noi oportunități de cooperare în plan european. Declarația a fost făcută de către Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova la întrevederea cu Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei.

Președintele PDM și-a exprimat aprecierea pentru faptul că Miroslav Lajčák vizitează Republica Moldova chiar la începutul mandatului său în fruntea OSCE, considerând că acest lucru arată interesul OSCE pentru țara noastră și dorința de a sprijini procesele politice și de securitate din Moldova și din regiune.

Discuția dintre președintele PDM și președintele în exercițiu al OSCE s-a axat și pe subiectul transnistrean, Vlad Plahotniuc vorbind despre evoluțiile pozitive în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și despre rezultatele concrete pentru cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul întâlnirii s-a abordat și pregătirea Moldovei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vlad Plahotniuc afirmând că PDM își dorește un proces electoral corect și transparent. Liderul democrat a adăugat faptul că Guvernul țării a luat măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora prin mărirea numărului de secții de vot și decizia de a trimite un număr sporit de buletine de vot.

Cu privire la succesele guvernării, președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák a adresat felicitări liderului PDM pentru evoluțiile înregistrate în soluționarea conflictului transnistrean și a subliniat apoi importanța scrutinului care va avea loc în Moldova, adăugând că misiunea OSCE de observare a alegerilor este obiectivă și neutră.

Vlad Plahotniuc și Miroslav Lajčák au convenit că este foarte important ca Moldova și OSCE să continue buna colaborare pe care o au, în interesul păcii și securității din regiune și de pe continentul european.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este cea mai mare organizație din lume dedicată subiectelor de securitate, având ca membri toate statele europene, inclusiv Rusia, mai multe state din Asia Centrală, precum și SUA și Canada.

Slovacia este țara care a preluat la 1 ianuarie 2019 președinția rotativă a OSCE, urmând să exercite această responsabilitate pe durata întregului an. Ministrul de externe al țării care deține președinția OSCE este și președintele în exercițiu al acestei organizații.

Share this Post!

Related post

0 Comment