Șeful diplomației moldovenești: Accederea țării noastre la comunitatea europeană nu se poate face peste noapte, este un proces dificil, lent

Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi lung și dificil, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a menționat că, accederea țării noastre la comunitatea europeană nu se poate face peste noapte, dar pașii făcuți acum de autoritățile de la Chișinău vor rămâne în istorie. ”Evident, nu vom adera la UE peste noapte. Evident, acest lucru oricum presupune reforme, oricum presupune transformări. Este un proces dificil, lent pe care ni l-am asumat, dar în acest zile și săptămâni noi facem niște pași istorici pentru țara noastră, societatea noastră și pentru viitorul nostru european”, a declarat Popescu la un post privat de televiziune. Ministrul a avut un răspuns cât se poate de diplomatic, fiind întrebat dacă Moldova va obține anul acesta statutul de țară candidat la aderarea la UE. ”Semnalele sunt foarte pozitive. Doar în ultimele șase săptămâni la Chișinău au venit sau miniștri de externe, sau șefi de stat ai practic jumătate din statele membre UE. Multe din ele au spus foarte deschis că ele văd că viitorul Moldovei este în UE. Acest lucru l-au spus și Polonia, și statele baltice, și România, dar și Italia. Franța și Spania au spus deschis că ne văd ca un stat care face parte din familia statelor europene și în acest sens semnalele diplomatice sunt foarte pozitive”, a menționat ministrul. Popescu a precizat că, săptămâna viitoare, Moldova va primi chestionarul elaborat de Comisia Europeană privind cererea de aderare. Amintim, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a declarat că UE nu va face abstracție de la regulile stricte ale procesului de integrare europeană pentru niciun stat care va aspira la acest statut. La 3 martie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat după ce același lucru l-au făcut Ucraina și Georgia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.