Schimbările climatice au provocat o încălzire de aproape două ori mai rapidă în Canada decât restul lumii

Schimbările climatice au provocat o încălzire de aproape două ori mai rapidă în Canada în comparaţie cu restul lumii, cel mai mare impact fiind înregistrat în nordul ţării, transmite stiridinmoldova.md cu referire la un raport guvernamental prezentat luni de mai multe media canadiene.

Temperaturile medii anuale din Canada au crescut cu 1,7 grade începând din 1948, aproape dublu comparativ cu tendinţa medie de creştere la nivel mondial, de 0,8 grade, iar clima „va continua să se încălzească în viitor, ca urmare a influenţei umane”, potrivit unui raport comandat de Ministerul Mediului din Canada care va fi publicat marţi.

În nordul Canadei, în apropierea Cercului Arctic, temperaturile au crescut în medie cu 2,3 grade.

Încălzirea ar putea depăşi şase grade până la sfârşitul secolului, conform previziunilor oamenilor de ştiinţă.

Consecinţele unei astfel de încălziri sunt multiple: topirea gheţii, creşterea nivelului mării, inundaţii, secete, valuri de căldură şi incendii de vegetaţie mai frecvente.

Aceste scenarii se vor adeveri „în cazul în care emisiile de dioxid de carbon nu vor fi reduse de Canada şi de restul lumii până aproape de zero la începutul celei de a doua jumătăţi a secolului”, precizează raportul.

Acest document este prezentat în contextul în care guvernul liberal condus de Justin Trudeau, pentru care mediul reprezintă una dintre priorităţi, a impus luni o taxă pe emisiile de gaze cu efect de seră în patru provincii ale căror eforturi în acest sens au fost considerate insuficiente.

Această măsură a provocat nemulţumirea liderilor conservatori, cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative federale, ce vor fi organizate în octombrie.

Conform angajamentelor asumate de Canada în 2015 în cadrul Acordului de la Paris, ţara trebuie să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 30% faţă de nivelul din 2005.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.