Salariile profesorilor vor crește în următorii ani cu 30%

Salariul mediu al angajaților din învățământ va fi până în anul 2025 cu 30% mai mare decât salariul mediu pe economie, numărul locurilor bugetare în instituțiile de învățământ superior vor fi dublate, iar toți elevii claselor primare și gimnaziale vor mânca gratuit la școală. Acestea sunt câteva din acțiunile pe care le va întreprinde Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în domeniul educației, imediat după alegerile parlamentare anticipate din iulie.

Deputații PSRM, Adrian Lebedinschi și Nichita Țurcan, au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că reformele cardinale, din anii 2010-2019, în domeniul educației nu au adus rezultatele așteptate de societate, iar problemele legate de obținerea unei educații de calitate rămân actuale. Astfel, în această perioadă numărul elevilor și studenților a scăzut cu 124 de mii. Totodată, infrastructura multor școli nu corespunde cerințelor moderne. Aproximativ 14% din instituțiile de învățământ nu au săli de sport, 3% – biblioteci și 6% – cantine. Echiparea instituțiilor de învățământ cu computere cu conexiune la internet este la un nivel extrem de scăzut. Astăzi la 100 de elevi revin doar 6 computere. De asemenea, în multe sate nu sunt grădinițe.

”Salariile din educație sunt continuu sub media economică, 86% la finele anului 2020. Noi conștientizăm că îmbunătățirea calității educației și accesibilității acesteia este principalul obiectiv strategic de dezvoltare a educației pentru următorii patru ani. În scopul asigurării creșterii calității și accesibilității educației, cheltuielile în învățământ vor fi majorate de 2 ori”, a declarat Lebedinschi, președinte al comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune deschiderea grădinițelor în fiecare sat. De asemenea, va fi lansat Programul de stat „Școala rurală”, care va include măsuri pentru reparație, conectarea la alimentare cu apă și rețele de canalizare, asigurarea instituțiilor de învățământ cu săli de sport, cantine, calculatoare, profesori.

Totodată, în fiecare an, la 01 septembrie, fiecare familie cu copii care studiază în instituțiile de învățământ general va primi de la stat un ajutor material, pentru a se pregăti de începerea anului școlar. Toți elevii claselor I-IX vor fi alimentați gratuit.

Va fi majorat numărul secțiilor și cercurilor școlare. Vor fi deschise noi centre de educație suplimentară. În patru ani, toate instituțiile de învățământ vor fi conectate la internet de mare viteză. Pentru implementarea acestor măsuri vor fi utilizate resursele bugetare și atrase investiții.

Lebedischi a declarat cp salariul în educație va crește treptat. În 2025 salariul mediu în sector va fi cu 30% mai mare decât salariul mediu pe economie.

”Prioritatea esențială este menținerea cadrelor didactice în sistem. Pentru aceasta vor fi depuse maxime pentru majorarea salariilor etapizat și crearea de condiții necesare”, a declarat deputatul.

În sistemul de învățământ profesional și tehnic va fi implementat pe scară largă învățământul dual. Formarea la întreprinderi se va forma în proporție de 70% din durata programului de studii. Vor fi oferite burse de merit pentru elevii capabili și ingenioși.

Ponderea locurilor bugetare în instituțiile de învățământ de stat va crește anual. În 2025, numărul studenților care studiază în universitățile de stat pe bază bugetară va crește de aproape 2 ori.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.