Reprezentanții Henley and Partners vin să dezbată o serie de mituri care ar plana în jurul programului Cetățenie prin Investiție

Programul Cetățenie prin Investiție, lansat anul trecut în Republica Moldova, a stârnit critici și neîncredere din partea mai multor reprezentanți ai societății civile, dar și a oamenilor politici. În aproximativ o lună urmează să expire moratoriul instituit asupra programului, iar compania Henley and Partners, care a câștigat concursul pentru implementarea programului lansează apel la discuții către părțile interesate, dar și vine să dezbată o serie de mituri care ar plana în jurul acestui program.

Potrivit expertului economic Roman Chirca programul poate aduce beneficii economiei Republicii Moldova, iar unele acuzații privind riscurile acestuia au fost duse în extreme.

„Sunt două extreme absolut greșite din punctul meu de vedere. Una este că prin Programul Cetățenie prin Investiție se va legaliza multă lume criminală și va fi un dezastru pentru Republica Moldova. A doua extremă este că e un colac de salvare. Ambele sunt extreme greșite. Cetățenia prin Investiție este o practică itnernațională destul de curată, cu toate că au fost și anumite abateri, ca în cazul Maltei, Bulgariei, dar există o cerere constantă pe piața internațională de cetățenii, pentru diferite scopuri de logistică, de gestionare a anumitor afaceri. Sunt persoane care chiar colectează aceste cetățenii. Este în esență o activitate care Republica Moldova trebuie să o promoveze. Nu văd de ce nu am face parte din programul acesta.

Așteptările care erau anunțate anterior de o canalizare de 1,3 miliarde de dolari anual sunt supraoptimiste, însă anumite cetățenii, dacă acestea sunt făcute în conformitate cu acordurile internaționale de prevenire a spălării banilor, dacă sunt conectate cu instituții internaționale care urmăresc persoanele solicitante de astfel de cetățenii, dacă în Republica Moldova sunt organele de forță care sunt conectate la revizuirea acestui program, cu siguranță sunt anumite beneficii a acestui program.

În urma acestui program vor fi efectuate, într-adevăr, investiții în anumite imobile. Doi, apare o canalizare de fluxuri financiare prin Republica Moldova. Sunt aspecte mai mult pozitive, decât negative. Imaginea aceasta negativă creată de persoane dubioase este una absolut greșită. Sunt oameni care nu au penetrat în esența acestor activități. Sunt niște companii recunosute internațional și verificate minuțios de multe state ale lumii, printre care Henley and Partners care a câștigat în Republica Moldova.

Potrivit expertului, programul Cetățenie prin Investiții „este o activitate secundară, care în linii mari, aduce mai multe beneficii decât daune”.

Paddy Blewer, PR & Communication Director H&P Global:

„În primul rând, se merită de menționat faptul că există un precedent istoric pentru migrația de investiții. Austria, Cipru, Malta permit investitorilor mondială să obtina cetățenie prin investiții. Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și multe țări din UE permit investitorilor mondiali sa obtina reședință prin investiții.

Multe țări din întreaga lume înțeleg că aceasta a devenit o formă standard de finanțare suverană, avantajul fiind că nu creează alte datorii și fondurile pot fi direct injectate în proiecte cu valoare socială, de exemplu infrastructură.

Acest capital poate fi utilizat pentru îmbunătățirea economiei Republicii Moldova, pentru dezvolta proiecte care creează locuri de muncă în toate nivelurile societății și injectează milioane de euro în economia Moldovei, printr-un proces transparent.

Noi numim acest instrument „capital suveran”, în care investitorii „cumpără” într-o țară și investiția lor poate fi utilizată de un stat pentru a crea valoare suverană și socială. Este responsabilitatea Guvernului să gestioneze capitalul, dar în alte țări acesta a fost utilizat pentru a crea infrastructuri vitale și a diversifica economia în sectoare noi, creând astfel oportunități pentru toți moldovenii și oferind un motiv pentru revenirea diasporei.

Considerăm că majoritatea criticilor acestui program au o concepție limitată despre imaginea globală și modul în care industria de migrație a investițiilor – prin echitate suverană – creează o valoare suverană și socială verificabile.

Dorim ca toate părțile interesate să se implice, în mod obiectiv. Vrem să fim transparenți. Credem cu adevărat că acest proiect este un câștig pentru toate părțile.Ceea ce a fost până acum dezamăgitor în Moldova este să auzim critici din partea părților care nu ne-au pus întrebări și nici nu s-au angajat să se implice.

Mă tem că există părți interesate care nu doresc să fie obiectivi și poziția lor ar avea motive politice. Este greu să interacționezi cu părțile interesate care ne ignoră în mod specific, dar tot ce ne dorim este să creăm condiții pentru ca toate părțile să poată extrage o valoare: pentru Henley & Partners, pentru Republica Moldova și pentru poporul moldovean”.

Pavel Burghelea, director oficiului din Moldova al companiei H&P:

„În calitate de cetățean al Moldovei, am toată certitudinea că acest program va aduce valoare adăugată Republicii Moldova și cetățenilor săi. Actualmente, Moldova se confruntă cu o criză care poate fi atenuată doar prin resurse umane și financiare. Moldova are nevoie de bani, oameni și oameni cu bani. Legea limitează numărul de solicitanți principali în baza programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, la 5000 de persoane. Acest număr, care reprezintă doar 0,15% din totalul populației, are potențialul de a contribui cu un echivalent de 19% din PIB sau 20% din rezervele valutare ale țării. Moldova are nevoie de drumuri, infrastructură rurală și în agricultură. Acest proiect este un proiect de dezvoltare al țării. Noi putem avea viziuni diferite referitor la modalitatea de realizare, dar scopul nostru este comun – să contribuim la dezvoltarea Moldovei.

Constat că multe acuzații în adresa riscurilor legate de program denotă o lipsă de cunoaștere și înțelegere a realității operaționale. Riscurile sunt mereu legate de amenințări imediate și evidente, susținute de cifre și statistici a incidentelor. Suspiciuni și speculații nu sunt suficiente. Modul în care a fost conceput programul, cu straturi de filtre, inclusiv cu implicarea a mai multor autorități guvernamentale, pe de o parte, și a unor agenți internaționali de investigații, pe de altă parte, abordează aceste riscuri.

În ceea ce ține de verificarea solicitanților, există un proces detaliat de investigare și verificare pe 4 nivele. Acestea includ nu doar structuri de forță, securitate și investigații din Moldova ci și antrenarea partenerilor internaționali din Europol și Interpol. Finalmente, programul de dobândire a cetățeniei prin investiție, utilizează serviciile unor companii internaționale specializate cu renume pentru a completa imaginea verificată. Foarte puțini cunosc faptul că cei care verifică potențialii candidați operează în același domeniu cu cei care au contribuit la investigarea furtului miliardului. Sectorul bancar mai adaugă un nivel de verificare suplimentară, deoarece toate fondurile implicate în program urmează a proveni din bănci cu bună reputație.

Toate împreună, acestea creează un sistem foarte puternic de management al riscurilor sugerate de cei care se pare că nu cunosc realitatea operațională – dedicarea programului de dobândire a cetățeniei prin investiție în a face ceea ce este corect și de a identifica persoane cu bună reputație.

Henley & Partners a fost întotdeauna deschisă dialogului și comunicării. Suntem mereu disponibili pentru comentarii și explicații dacă suntem invitați să o facem.”

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.