PSRM: În loc să unească societatea, președintele Maia Sandu o dezbină cu multă insistență și cinism

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a comentat declarațiile de astăzi ale Președintelui țării, Maia Sandu, în legătură cu promulgarea interzicerii panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova:

– In loc să unească societatea, președintele Maia Sandu o dezbină cu multă insistență și cinism, amenință cetățenii țării noastre cu pedepse dacă nu se supun cenzurii instituite de actualul regim.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică declarațiile agresive ale Maiei Sandu drept încercare de a isteriza societatea și pericol mare pentru pacea și buna înțelegere între diferite grupuri sociale din țara noastră.

Chiar de la începutul evenimentelor din Ucraina, PSRM a stabilit un consens cu guvernarea de a păstra neutralitatea, fără a lua partea cuiva, respectând astfel Constituția Republicii Moldova. PSRM a fost formațiunea care s-a implicat cel mai mult și foarte rapid, la nivelul conducerii de raioane și primării, pentru a oferi tot suportul necesar refugiaților din Ucraina. Am dat dovadă de empatie și implicare, nu prin vorbe deșarte, ci prin acțiuni concrete.

Regretăm că actuala guvernare a țării a renunțat la înțelegerea inițială de a păstra neutralitatea și recurge la acțiuni periculoase care divizează puternic societatea moldovenească în “oameni buni” și “oameni răi”. Această practică distructivă, care își are sorgintea în regimurile totalitare, are drept scop fortificarea unui regim care nu are nimic în comun cu statul de drept, valorile și libertăți umane.

Republica Moldova înregistrează cea mai mare inflație, ce poate fi comparată doar cu cea din anii 90, când a fost un colaps al statului. Prețurile la toate produsele au crescut enorm, iar nivelul de viață a scăzut dramatic. Investițiile în proiectele de infrastructură, în drumuri, apeduce, iluminat stradal, se reduc, în schimb cresc cheltuielile pentru întreținerea Președinției, a aparatului guvernamental, judecătorilor de la Curtea Constituțională etc.

Prin impunerea unei cenzuri totale în societate, actualul regim în fruntea căruia este Maia Sandu încearcă din răsputeri să închidă gura oamenilor nemulțumiți de nivelul lor de viață. Legea promovată astăzi de președintele statului este un instrument al regimului totalitar de a suprima libertatea cetățenilor de a purta vie memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este o încercare de a suprima idea Victoriei asupra fascismului, inițiativă care, suntem siguri, va eșua. Subliniem că până și printre deputații majorității parlamentare nu există o unitate în privința acestor acțiuni.

Modul agresiv în care Maia Sandu a lansat amenințări la adresa cetățenilor Republicii Moldova, a sutelor de mii de urmași ai eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, precum și la adresa puținilor veterani rămași în viață, este total descalificant și inuman. PSRM condamnă cu fermitate acest comportament agresiv, precum și deciziile regimului, care pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire. Facem apel repetat ca reprezentanții regimului să conștientizeze importanța pașilor pe care-i fac și contextual în care suntem, pornind de la interesul suprem de a păstra pacea în țară, dar și de a asigura bunăstarea cetățenilor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.