Promis și îndeplinit, Vlad Plahotniuc: De astăzi, medicamente compensate gratuit

De astăzi, pacienții pot primi gratuit, în farmacii, medicamente compensate, prescrise de medicii de familie. Preparatele compensate în proporție de 100% sunt pentru tratamentul celor mai frecvente maladii, cum ar fi: bolile cardiovasculare, respratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică, etc., transmite stiridinmoldova cu referire la hotnews.md.

Pănă în prezent, pentru mai multe medicamente compensate statul compensa parțial costul, în proporție de 30%, 50%, 70%, pacienții plătind suplimentar pentru medicamente. Conform noilor completări, pacienții vor putea beneficia de un medicament gratuit. În cazul când persoana va refuza preparatul respectiv, acesta va fi informat despre alte medicamente disponibile, compensate parțial.

Astfel, la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.

De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

În același timp, suplimentar noului mecanism de compensare nou, copiii de până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de toate medicamentele din lista celor compensate, destinate tuturor maladiilor depistate la vârsta respectivă.

Inițiativa de a oferi pacienților medicamentre compensate sută la sută a fost anunțată de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

„Am decis, ca un șir de medicamente de primă necesitate, să fie oferite în mod gratuit, pentru toate categoriile de cetățeni și avem posibilitatea să implementăm această măsură chiar din luna februarie. Mai exact, am decis ca pentru fiecare dintre cele mai răspândite și cu risc sporit maladii, să existe cel puțin un preparat medicinal esențial, care să fie oferit absolut gratis, adică statul să-l compenseze complet, în proporție de 100%”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Acesta a mai spus că, de la preluarea guvernării, PDM a asigurat practic dublarea numărului de preparate medicamentoase până la 150 de denumiri, dar și eliberarea gratis a medicamentelor, cu rețetă de la doctor, pentru toți copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Share this Post!

Related post

0 Comment