Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Procesul riguros de verificare al potențialilor solicitanți pentru programul de cetățenie prin investiții, format din 4 pași - Știri din Moldova

Procesul riguros de verificare al potențialilor solicitanți pentru programul de cetățenie prin investiții, format din 4 pași

Programul Cetățenie prin Investiții prevede un proces în patru etape de verificare a solicitanților. Cum funcționează acesta, de ce poate fi considerat un mecanism sigur împotriva persoanelor periculoase pentru un stat și de ce programul în sine are un risc minim pentru securitatea țării a explicat Peter Vincent, specialist în securitate internațională din cadrul companiei Henley & Partners.

Care este procesul de verificare al potențialilor solicitanți pentru programul de cetățenie prin investiții? Procesul va fi aplicat și în Republica Moldova?

Acesta este un proces riguros, conceput pentru a crea un nivel eficient de protecție pentru Republica Moldova. Este mai dezvoltat decât procesul desfășurat de UE pentru cererile de viză Schengen și este la același nivel sau chiar depășește standardul cerut de serviciile financiare internaționale.

Întregul proces este controlat de către Programul Cetățenie prin Investiții, de exemplu, de către Guvernul Republicii Moldova, astfel încât implicarea și cooperarea interdepartamentală, precum și implicarea cu partenerii internaționali să poată fi gestionate eficient.

Fiecare dosar trece prin patru nivele de căutări/ verificări.

Etapa I- Baza de date

Prima etapă de verificare presupune căutarea numelor de persoane și entități, inclusiv persoane cu risc ridicat și persoane expuse politic în bazele de date globale.

Etapa II- Căutări publice

Asistat de software-ul de gestionare al cererilor (după caz), personalul din Biroul Programului va efectua ulterior căutări online, folosind cuvinte-cheie specifice în motoarele de căutare pentru a vedea ce informații există deja în domeniul public despre solicitantul principal și persoanele dependente.

Etapa III- Verificări ale istoricului

Căutările și verificările sunt efectuate de o firmă internațională specializată în verificare ale istoricului, selectată din lista furnizorilor aprobați de Program, care are ca obiectiv principal să confirme veridicitatea informațiilor din formularele de cerere. Același furnizor va produce, de asemenea, o revizuire independentă a informațiilor din domeniul public, care ulterior va fi comparată cu informațiile obținute la etapa I și II.

Etapa IV- Verificarea de către autoritățile țării

Verificările sunt efectuate de către Guvern, susținute de Biroul de Program (după caz), folosind resursele de care dispun. Procesul va include rapoarte obținute de la Interpol și de la serviciile de securitate națională ale Republicii Moldova.

Este Republica Moldova capabilă (la nivel de expertiză și specialiști) să se asigure că solicitanții au o reputație ireproșabilă?

Desigur. Cu dezvoltarea unui sistem bun, oamenii pot fi instruiți corespunzător pentru a asigura executarea perfectă a Programului. Republica Moldova areacum o echipă foarte bună.

Am fost impresionat de personalul Programului Cetățenie prin Investiții, cu care am lucrat și am văzut în ofițerii de securitate și din organele de drept din Republica Moldova niște colegi profesioniști.

Abordarea sistemică dezvoltată în parteneriat cu Henley & Partners este concepută pentru a fi eficientă și sigură. Programul a început doar după ce echipa a fost instruită corespunzător. Consultanții internaționali au, cu siguranță, un rol valoros, dar o mare parte din muncă este efectuată eficient de o echipă excelentă din Moldova.

Sunt motivate fricile de a admite criminali sau teroriști pe teritoriul Republicii Moldova prin acest Program?

Ași sugera că orice temeri sunt exagerate masiv. Bănuiesc că, în majoritatea cazurilor, este vorba de o sinceră neînțelegere a procesului. Totuși, cred că au existat și critici care știu că nu sunt obiectivi, dar care doresc să își facă capital politic.

Cei 20 de ani de experiență de muncă în operațiunile anti-teroriste ale guvernului SUA și serviciile de informații m-au învățat că teroriștii/ criminalii nu riscă să se expună la investigații atât de riguroase, așa cum s-ar întâmpla în cazul în care ar depune dosarele pentru Programul Cetățenie prin Investiții. Nu atunci când există opțiuni mai simple de a pătrunde într-o țară, spre exemplu prin obținerea cetățeniei prin linii de rudenie. Aici persoana este investigată mult mai puțin decât prin Programul Cetățenie prin Investiții.

Doar în UE sunt acordate în fiecare an un milion de cetățenii noi. Marea majoritate dintre acestea sunt oferite prin verificări limitate comparativ cu cele 1000 de cetățenii prin investiții oferite în Austria, Malta și Cipru. Această verificare limitată prezintă o adevărata amenințare pentru securitate.

Prin urmare, mă tem că o mare parte din critici demonstrează o lipsă de înțelegere a practicii cetățeniei prin investiții, a rigorii profesionale inerente acestui program.

Cum se asigură Henley and Partners că amenințarea la securitatea Republicii Moldova să fie minimizată sau înlăturată?

În primul rând, trebuie de menționat că nu este responsabilitatea Henley & Partners să asigure securitatea Republicii Moldova. Este responsabilitatea Republicii Moldova – întrucât este întotdeauna responsabilitatea unui stat suveran care oferă opțiuni de migrare a investițiilor.

Cu toate acestea, în calitate de consilier strategic pentru Republica Moldova, este în interesul nostru comun să facem ca Programul Cetățenie prin Investiții să fie cât mai sigur posibil. Ne-am angajat să sprijinim Republica Moldova, lucrând în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, asigurându-ne că riscul este minim – fapt care credem că este posibil din următoarele motive:

Procesul în patru etape de verificare a antecedentelor este excepțional de greu de pătruns de către actori nefaști. Acest proces de anchetare este la un nivel cu cel utilizat de prestatorii internaționali de servicii financiare. Acesta implică toate organizațiile relevante din domeniul securității și informațiilor din Moldova, consultanți internaționali de clasa mondială specializați și parteneri internaționali precum Interpol și Europol.

Moldovenii se pot simți în siguranță cu Programul Cetățenie prin Investiții. Acesta va crea o valoare socială și suverană semnificativă. Va crea noi locuri de muncă. Va sprijini îmbunătățirea infrastructurii. Va face toate aceste lucruri și multe altele și o va face cu un nivel foarte scăzut de risc de penetrare, deoarece Henley & Partners și Republica Moldova s-au angajat să implementeze cele mai bune practici.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.