Primul caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat în Moldova

Primul caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de vârstă înaintată din Cahul, care a dezvoltat boala la mijlocul lunii august, transmite stiridinmoldova.md.

,,O persoană de vârstă înaintată, locuitorul mun. Cahul, ca urmare înțepăturii de țânțar, aproximativ la mijlocul lunii august a dezvoltat o infecție West Nile, confirmată prin laborator”, transmite ziuadeazi.md, conform unui comunicat semnat de Nicolae Gaisan, medic epidemiolog la Centrul de sănătate publică Cahul.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, infecția prin virusul WN este inclusă în sistemul de supraveghere epidemiologică și raportare, este elaborată și aprobată Definiția de caz. Laboratorul ANSP dispune de consumabile pentru diagnosticul respectiv. Până în prezent cazuri de boală prin infecția cu virusul West Nile în Republica Moldova nu au fost înregistrate.

Simptomele în cazul infecției cu virusul West Nile sunt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar și simptome neurologice — rigiditate a gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară, precizează Ministerul Sanatății, adăugând că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome.

Măsurile de protecție recomandate sunt evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizarea substanțelor chimice repelente de țânțari, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă, desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.