Premierul: Alternative la gazul rusesc sunt, dar asta înseamnă un preț mai mare și un contract pe termen scurt

Guvernul de la Chișinău nu are o certitudine cu privire la achiziționarea gazului rusesc începând cu luna mai. Premierul Natalia Gavrilița a declarat, miercuri, după ședința Guvernului, că Moldova poate procura gazul de pe piața spot, însă aceasta înseamnă un preț mult mai mare, dar și un contract pe termen scurt.


”Încă nu avem un răspuns. Am adresat demersuri. Așteptăm răspuns și vom vedea ce se va întâmpla pe 1 mai. Avem anumite alternative. Așa cum am făcut în octombrie, putem accesa piața spot pentru gazele naturale. Acum suntem într-o perioadă când consumul este mai mic, dar aici este vorba și despre prețurile la nivel mondial și despre continuitatea furnizării pe termen mediu și lung”, a declarat Gavrilița.


Amintim, potrivit protocolului adițional la contractul semnat cu Gazprom, până în data de 1 mai, partea moldovenească urma să asigure un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de compania rusească. În baza acestuia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Chișinăul nu a reușit să respecte prevederile contractuale, iar în acest caz există probabilitatea ca Gazprom să rezilieze contractul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.