Polonia: Profesorii au protestat cerând salarii mai mari

Circa 2000 de profesori veniţi din întreaga Polonie au protestat marţi în faţa ministerului învăţământului de la Varşovia, cerând salarii mai mari, în timp ce greva din sectorul educaţiei intră în a treia săptămână. Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe poloneze, transmite stiridinmoldova.md.

Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Polonia sunt închise din 8 aprilie. Personalul didactic solicită majorarea salariilor cu 30%.

Conform datelor celui mai mare sindicat din domeniu, un profesor polonez cu definitivat are în prezent un salariu brut de 3500 de zloţi (aproximativ 816 euro), adică 70% din salariul mediu pe ţară.

Guvernul şi sindicatele din învăţământ au avut mai multe runde de dialog, încheiate fără niciun progres. Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a propus pentru vineri organizarea unei mese rotunde în format extins, cu participarea unor experţi.

În ultimele săptămâni, PiS a promis o serie de beneficii sociale; opoziţia consideră demersul o manevră politică în vederea alegerilor europarlamentare din mai şi a celor legislative de la toamnă. Printre altele, guvernanţii au anunţat o alocaţie pentru copii de 120 de euro, scutirea de impozitul pe venit a contribuabililor până la vârsta de 26 de ani, a 13-a pensie anuală şi alocaţii pentru crescătorii de bovine şi porcine.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.