PAS pregătește majorarea vârstei de pensionare. Novac: nu cred că cetățenii care i-au votat îi vor susține

După preluarea guvernării, PAS va vota pentru majorarea vârstei de pensionare, a declarat socialistul Grigore Novac, la postul public de radio. Deputatul ales pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susține că în culoarele Parlamentului deputații PAS au vorbit deschis despre aceste intenții.

”Un lucru pe care ei doresc să-l facă este majorarea vârstei de pensionare. Este contrar convingerilor mele personale și ale formațiunii politice din care fac parte, și a majorității cetățenilor. Nu cred că și acei cetățeni care au votat PAS vor fi pentru majorarea vârstei de pensionare. Ei s-au eschivat să spună acest lucru deschis, dar noi știm din interior cum stau lucrurile, pentru că lucrăm cu ei în comisii”, a spus Novac. 

Politicianul a amintit că socialiștii au votat în Parlamentul anterior pentru micșorarea vârstei de pensionare, pentru că mulți cetățeni nu ajung din păcate să-și vadă pensia din cauza speranței de viață reduse.  

Amintim, PAS a refuzat înainte de alegeri să semneze un angajament public propus de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor prin care aceștia își asumă obligația să nu majoreze vârsta de pensionare, să nu reducă numărul de sate și să lichideze raioanele și să nu vândă pământul străinilor.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În decembrie 2020, Parlamentul a votat inițiativa legislativă propusă de PSRM care prevede vârsta de pensionare pentru femei de 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. Femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii, vor ieși la pensie la 54 ani. Legea urmează să intre în vigoare din 01 ianuarie 2022.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.