OPINII // Adunarea Națională „Moldova Europeană” poate lovi ca un bumerang guvernarea însăși

Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Maia Sandu pentru 21 mai, a stârnit reacții în rândul experților politici de la Chișinău. Potrivit lor, inițiativa șefei statului nu este decât un joc ”de-a poporul”  în care se urmărește mascarea lipsei de competențe a statului.

Solicitat de Politics.MD, analistul politic Cornel Ciurea menționează că necesitatea unei asemenea acțiuni este justificată de două scopuri.

„Crearea unei aparențe de suport popular pentru ideea integrării europene în ajunul samitului Comunității Politice Europene și neutralizarea protestelor opoziției. Ambele obiective au șanse mari să eșueze întrucît organizarea unei Adunări anemice și lipsite de conținut riscă să compromită inițiativa. În general, jocul de-a poporul în condițiile erodării credibilității este periculoasă pentru că o asemenea inițiativă poate lovi ca un bumerang în guvernarea însăși”, spune Ciurea.

La rândul său, jurnalistul Veleriu Reniță susține că guvernarea ar trebui mai degrabă să își evalueze propriul atașament față de valorile europene.

„Cetățenii de rând, chiar susținătorii PAS-ului, strâng din umeri pentru că până în prezent ei și-au făcut alegerea europeana de trei ori: în aprilie 2009, când au scos comuniștii de la putere, în toamna lui 2020 când au votat-o pe Maia președinte și în vara lui 2021 când au ales un Parlament proeuropean, confirmând intențiile anterioare. Poate nu cetățenii, ci guvernarea ar trebui să probeze acum atașamentul față de valorile europene. Puterea a decis să-și acopere lipsa de competență și raitingul prăbușit cu un artificiu de fericire. Adunarea Europeană îi menită să demonstreze că moldovenii ar avea totuși un motiv de bucurie, chiar dacă e bine ascuns în viitorul depărtat și cețos”,  a menționat Reniță.

Inițiativa președintei Maia Sandu de a organiza Adunarea Națională „Moldova Europeană” are loc în contextul organizării în Republica Moldova la data de 1 iunie a reuniunii Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.