Opinie: Viitorul guvern moldovean va fi unul de coaliție

Unele partide politice încearcă să convingă societatea că rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare vor fi fraudate și promovează ideea preluării puterii de stat prin violențe. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș.

Nichituș face o analiză a ultimelor declarații ale mai multor lideri politici. Acesta menționează că șeful statului, Igor Dodon, considerat lider informal al socialiștilor; președintele PCRM, Vladimir Voronin; mai mulți reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, dar și liderul PAS, Maia Sandu, promovează pe diferite căi aceeași idee. Ei încearcă să convingă cetățenii, că se pregătește o fraudă electorală. De exemplu, Maia Sandu a anunțat că dacă blocul condus de ea și Andrei Năstase nu va câștiga la acest scrutin, înseamnă că rezultatele au fost falsificate. Socialiștii declară că doar PSRM este în stare să acumuleze majoritatea voturilor.

Victor Nichituș mai scrie că acest lucru se face intenționat, pentru a chema oamenii la proteste. „Voi aminti că acest tip de acuzații la adresa puterii s-au făcut auzite din partea opoziției înaintea scrutinului din 5 aprilie 2009”, scrie Nichituș.

Jurnalistul le recomandă partidelor de opoziție să comande un exit-poll independent pentru a avea o idee despre starea de lucruri din societate. „Un lucru este însă sigur, viitorul guvern moldovean va fi unul de coaliție: nici socialiștii moldoveni, nici blocul electoral ACUM nu au suficientă putere de convingere pentru a obține singuri o majoritate parlamentară”, mai scrie Nichituș.

Totodată, el îi sugerează lui Igor Dodon că, dacă atât de mult își dorește putere, să îi grațieze pe Victor și Viorel Țopa, finanțatorii PPDA și să anunțe, că este gata să formeze o coaliție parlamentară majoritară cu blocul ACUM.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.