Odnostalco spune că spitalele au acumulat datorii enorme pentru servicii comunale: Vor fi nevoiți să taie din medicamente, alimentație…

Situație alarmantă în instituțiile medicale din țară. Spitalele, centrele medicilor de familie, punctele medicale nu fac față facturilor mari la resursele energice și acumulează datorii enorme. Despre aceasta deputatul socialist Vladimir Odnostalco a anunțat în cadrul unui briefing de presă. Parlamentarul a explicat că acest lucru se întâmplă, deoarece la elaborarea Bugetului, guvernarea nu a ținut cont de scumpirea serviciilor comunale și a alocat prea puțini bani. În aceste condiții, Vladimir Odnostalco îi cere Guvernului să vină, de urgență, cu rectifică la Buget, și să aloce bani tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru achitarea facturilor.

“De exemplu, spitalul din Basarabeasca, dacă anul trecut instituția a achitat factura la căldură pentru luna decembrie 73 de mii lei, atunci în acest an suma se ridică la 163 de mii de lei. De unde vor lua acești bani? Din medicamente, alimentație. Soroca – anul trecut pentru tot sezonul de încălzire au cheltuit 980 de mii de lei, în acest an, doar pentru luna decembrie – peste 600 de mii de lei. Cum credeți, va rezista acest spital? Cahul, erau 211 mii de lei, în acest an s-a ajuns la 700 de mii de lei pentru decembrie. Dacă pentur cei, care s-au obișnuit să ridice milioane din fonduri străine, aceste sume sunt neimportante, pentru spitale sunt bani enormi”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Parlamentarul nu exclude că actuala guvernare astfel încearcă să găsească motive de a închide unele instituții medicale.

“Vor începe a închide ba o secție, ba o instituție și vor spune că e din cauza managmentului defectuos”, a precizat Vladimir Odnostalco.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.