Octavian Armașu propune Parlamentului numirea a doi viceguvernatori, care ar fi apropiați de clanul Phahotniuc-Candu

Canalul de telegram „Lustrația” a publicat, astăzi, două scrisori adresate Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi prin care Octavian Armașu propune numele a doi candidați care ar urma să fie numiți în funcția de viceguvernatori. Este vorba de Constantin Șchendra și Maia Pârcălab. Autorul canalului a publicat și o investigație despre cei doi candidați, care ar fi apropiați de clanul Phahotniuc-Candu.

În anul 2016, Constantin Șchendra ar fi avut calitatea de membru al comisiei de cenzori a BC ,,VICTORIABANK” SA, perioadă în care banca a fost controlată de către Vladimir Plahotniuc, prin intermediul companiei ,,INSIDOWN” LTD, scrie Lustrația.

În 2018, a fost promovat la funcția de Director al Departamentului Supraveghere Bancară al BNM, cu implicarea nemijlocită a lui Andrian Candu, care coordona din umbră activitatea BNM, fiind persoană apropiată acestuia.

Un alt episod interesant care a fost omis din CV este faptul că pe parcursul anului 2020, Șchendra a fost bănuit în cadrul dosarului penal privind circumstanțele deposedării acționarilor BC ,,FinComBank” SA, gestionat de Procuratura Anticorupție.

Experții consultați de „Lustrație” susțin că, pe lângă toate, Constantin Șchendra nu dispune de o experiență suficientă în domeniul financiar-bancar de minim 10 ani, astfel acesta nu se încadrează în criteriile de selectare.

Despre Maia Pârcălab „Lustrația” scrie că în decembrie 2017, activând în Biroul de Avocați ,,ACI Partners”, aceasta a fost angajată direct într-o funcție înaltă de conducere la Banca Națională a Moldovei – director adjunct al Departamentului Reglementare și Autorizare, fără experiența necesară pentru ocuparea postului din cadrul supraveghetorului bancar.

Angajarea directă la o asemenea funcție a fost posibilă cu implicarea factorului politic din acea perioadă, potrivit datelor, la solicitarea lui Andrian Candu. În mai 2020, Maia Pîrcălab a fost promovată în funcția de director al aceluiași departament, la propunerea Guvernatorului BNM Octavian Armașu.

Sub conducerea Maiei Pîrcălab, Departamentul Reglementare și Autorizare a emis în regim de urgență permisiunea prealabilă pentru procurarea cotei substanțiale în BC „Moldindconbank” SA de către investitorii bulgari implicați și în schema Loteria Națională, aceștia din urmă fiind  afiliați intereselor lui Vladimir Plahotniuc, conchide autorul canalului de Telegram “Lustrația”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.