Dacă până nu demult ochelarii de soare erau considerați un trend, în prezent aceștia au devenit un accesoriu sănătos. Indiferent de anotimp, ochii trebuie protejați de radiațiile solare, transmite stiridinmoldova.md.
Expunerea îndelungată la razele ultraviolete poate determina apariția unor leziuni oculare, cataractă, degenerare maculară sau alte afecțiuni care ar putea cauza orbire parțială. Reducerea intensității luminii, în orice sezon, conduce la mărirea confortului vizual și evitarea unor probleme care afectează vederea. Așadar, dacă vrei să privești în lumina strălucitoare și în același timp să îți protejezi ochii, o pereche de ochelari de soare reprezintă alegerea perfectă. Anual, pe 27 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare pentru a ne reaminti importanța acestora pentru sănătate. Iată câteva informații folositoare despre pașii pe care trebuie să îi parcurgi când îți alegi un astfel de accesoriu.
Protecția lentilei
Primul criteriu în alegerea ochelarilor de soare potriviți este cel funcțional. Aceștia trebuie să aibă un puternic filtru UV, care să asigure protecția totală a cristalinului și a retinei. Radiațiile solare sunt foarte periculoase pentru ochi chiar și în zilele înnorate, având o putere mai ridicată în intervalul orar 10-14. Pentru a asigura o protecție optimă ochiului, specialiștii recomandă o lentilă care să filtreze 95-100% din razele ultraviolete. Potrivit standardului european, acești ochelari de soare trebuie să aibă afișat vizibil marcajul CE, care garantează un nivel sigur de protecție solară.
Calitatea produselor este deosebit de importantă. De exemplu, dacă ochelarii de soare sunt folosiți la condus, lentila nu trebuie să afecteze aprecierea distanței sau mărimea obiectelor. Persoanele care au diferite probleme de vedere trebuie să știe că unele lentile de contact oferă protecție împotriva ultravioletelor, însă nu acoperă întreg globul ocular. În plus, lentilele de plastic sunt, de cele mai multe ori, mult mai eficiente decât cele din sticlă.
Culoarea lentilei
Nuanța potrivită pentru lentilele ochelarilor de soare este condiționată de faptul că, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât gradul de protecție este mai mare. Însă, alegerea culorii trebuie să se bazeze pe nevoile și preferințele personale, deoarece o nuanță mai întunecată înseamnă și o vizibilitate mai scăzută.
Lentilele în nuanțe de gri sau verde sunt considerate neutre, deoarece nu distorsionează perceperea culorilor din jur. Produsele maronii sunt indicate persoanelor cu miopie, determină o distorsiune minimă, dar definesc perfect obiectele, iar cele turcoaz sunt recomandate în condiții de luminozitate medie și intensă, fără a afecta semnificativ distingerea altor nuanțe. Lentilele de culoare galbenă sunt cele mai bune pentru definirea obiectelor, însă evidențiază luminozitatea. Nuanțele de bleu, gălbui, roșiatic afectează percepția culorilor și nu sunt sigure pentru a fi folosite la condus. Cea mai mare distorsiune a culorilor o au însă lentilele roz, care se folosesc în special în zona cosmetică sau de fashion.
În cazul utilizării de zi cu zi, specialiștii recomandă lentilele moderat colorate, dar în situația în care este vorba de expunerea la lumină intensă, sunt necesari ochelari de soare cu lentile închise.
Forma ramei
Rama are un rol important în alegerea ochelarilor potriviți, deoarece mărimea sa trebuie să fie pe măsura feței, pentru a nu îngreuna vederea purtătorului. Aceasta trebuie să evidențieze trăsăturile, iar forma trebuie să contrasteze cu cea a chipului. De exemplu, o persoană cu fața ovală ar trebui să aleagă ochelari cu forme bine conturate, geometrice și colțuroase, în timp ce unui individ cu chipul alungit i se vor potrivi ramele rotunde sau pătrate, cu margini ovale.
Culoarea tenului influențează, de asemenea, aspectul estetic total. Oamenilor cu tenul deschis li se recomandă rame în nuanțe deschise precum roșu, galben-chihlimbar sau roz, evitându-se cele verzi sau albastre care ar estompa culoarea feței. În cazul persoanelor cu ten măsliniu, culoarea perfectă a ramelor poate fi în tonuri de auriu, argintiu sau nuanțe deschise, în timp ce pentru pielea închisă se potrivesc ramele metalice.
Ochelarii de soare sunt esențiali pentru sănătatea ochilor, dar și a pleoapelor. Pielea sensibilă a acestora are la fel nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete, care pot provoca afecțiuni grave, precum melanom sau carcinom. În general, ochelarii de soare trebuie să reprezinte personalitatea persoanei care îi poartă și să îi scoată în evidență trăsăturile, în timp ce îi oferă o protecție solară completă. Alegerea accesoriului potrivit trebuie să se facă ținând cont de afecțiunile existente sau, în cazul celor care nu au probleme, să dea ochiului aceeași vedere pe care o are în mod normal.
0 Comment