O enciclopedie virtuală „WikiFavelas” din Rio de Janeiro

O enciclopedie virtuală „WikiFavelas” a fost lansată pentru a oferi informaţii despre zonele urbane defavorizate din Rio de Janeiro, cum ar fi impactul intervenţiilor militare în favele sau organizarea economiei, transmite stiridinmoldova.md.

Aceste „comunităţi”, aşa cum sunt numite în Rio de Janeiro într-un limbaj corect politic, fac obiectul unei „cunoaşteri foarte fragmentate”, provenind din „mai multe discipline: geografie, istorie, antropologie, muzeologie”, a explicat Sonia Fleury, cercetător la Fundaţia Oswaldo Cruz (Fiocruz) şi coordonator al proiectului „WikiFavelas”.

De când a început să lucreze la acest proiect pentru a-i face auziţi pe locuitorii favelelor, ea a simţit „o mare efervescenţă culturală” în aceste cartiere, „o dorinţă enormă de a păstra amintirea, documentele locuitorilor” care sunt concretizate în centre de studiu, muzee sau grupuri culturale.

Astfel s-a născut ideea de a crea o platformă virtuală care să pună la dispoziţia publicului cunoştinţele „foarte bogate şi complete ale locuitorilor din favele” şi, în schimb, să le ofere acestora conţinuturi din cercetările lumii academice.

Pe wikifavelas.com.br, zeci de colaboratori îşi aduc contribuţiile. Multe vin din partea locuitorilor favelelor, dintre care una postumă a lui Marielle Franco, consilier de culoare din Rio, ucis în martie 2018, la vârsta de 38 de ani.

Pentru lansarea platformei, pe 10 aprilie, organizatorii au adunat 150 de articole cu definiţii, analize, rapoarte privind politicile publice, activităţile culturale şi istoria favelelor din Rio de Janeiro.

Amplasate în inima Rio de Janeiro, favelele, unde trăiesc populaţiile dezavantajate într-un habitat adesea precar, rămân zone opace, dominate în cea mai mare parte de bande de narco-traficanţi şi afectate de violenţa armată.

Potrivit statisticilor oficiale datând din 2010 – ultimul recensământ – 22% dintre cei peste şase milioane de locuitori din Rio de Janeiro trăiesc în favele.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.