O declarație a liderei PAS, Maia Sandu, potrivit căreia ea este singura care poate aduce bani în țară

Finanțările externe nu rezolvă, ca o o atingere de baghetă magică, majoritatea problemelor din țară. Din contra, o sumă relativ mare intrată brusc pe piață, fără un scop clar de utilizare, poate provoca și efecte negative, se spune într-o analiză pulicată pe paginade Facebook Poșta de Știri, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Analiza citată pornește de la o declarație a liderei PAS, Maia Sandu, potrivit căreia ea este singura care poate aduce bani în țară.

«Se creează impresia că politicianul menționat crede sincer că intrarea acestor bani în țară va soluționa, ca o atingere de baghetă magică, majoritatea problemelor, indiferent cum îi vom cheltui. Împrumutăm bani și toate probleme pe care trebuie să le soluționeze un Guvern sunt rezolvate. Cât de simplu, dacă nu ar fi și grav dacă un lider politic crede anume așa. Realitatea poate fi cu totul și cu totul alta. O sumă relativ mare (pentru economia moldovenească) intrată brusc pe piață, fără un scop clar de utilizare, poate provoca și efecte negative», se conține în materialul celor de la Poșta de Știri.

În opinia autorilor, pe termen mai lung, banii intrați în țară ar putea să lovească în economie ca un bumerang.

«Unu. Se va înregistra o creștere nejustificată și neeficientă a datoriei externe. Tot din buget va trebui să fie plătită, deși banii nu au produs efecte economice durabile care să genereze creșterea impozitelor plătite la buget. Doi. Banii se vor duce pe consum. Deci va crește cererea pentru importuri. Adică va degrada și mai mult balanța comercială a țării în defavoarea producătorului local.

Trei. Intrarea pe piață a unei sume mari de bani doar pentru consum, inevitabil, va provoca creșterea proporțională a prețurilor, adică a inflației. Prin urmare, efectul de bunăstare va fi unul de foarte scurtă durată și va dispărea foarte repede, iar eventuala creștere a salariilor și pensiilor va fi rapid înghițită de prețurile mai mari», se mai sune în analiza citată.

«Concluzia este la suprafață. Împrumuturile externe cu orice preț nu totdeauna aduc și beneficii, dacă nu sunt utilizate în scopuri care să creeze plusvaloare pe termen lung. Moldova trebuie să se împrumute pe piețele externe nu pentru consum, dar pentru investiții în infrastructură și pentru dezvoltarea producției interne», conchide Poșta de Știri.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.