Numărul persoanelor din Moldova este în continuă scădere

În ultimii cinci ani, potrivit datelor oficiale, statul moldovean a pierdut 190 de mii de cetățeni. La data de 11 iulie 2019, Biroul Național de Statistică a anunțat numărul persoanelor rezidente în Moldova – 2.681 000 de persoane. Cu 190 de mii de persoane mai puțin decât în anul 2014, transmite stiridinmoldova.md.

Informațiile au fost dezvăluite de către Olga Gagauz, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice din Republica Moldova, în cadrul unui interviu acordat pentru moldpres.md.

Scăderea naturală a populației Republicii Moldova s-a înregistrat pentru prima dată în anul 1999, atunci numărul nașterilor a fost considerabil mai mic decât cel al deceselor. În ciuda avertizărilor venite din partea mediului academic, declinul de populație a continuat și în următorii ani. „Potrivit prognozei elaborate de Centrul de Cercetări Demografice în anul 2014, scăderea numărului de populație va continua încet, dar sigur. În anul 2035 numărul populației rezidente în Republica Moldova va fi de 2 milioane 100 de mii. Această prognoză a fost confirmată de datele acumulate în 2019 de Biroul Național de Statistică”, a spus expertul.

Cauzele scăderii numărului populației în R. Moldova se datorează ratei înalte a morbidității, indicatorului de fertilitate mic și speranței de viață reduse. Numărul mare de migranți economici care își stabilesc domiciliul în afara statului moldovean contribuie semnificativ la depopularea țării noastre.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.