Moldova va putea primi gaze prin coridorul Transbalcanic

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale – SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” – au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru R. Moldova din 1 ianuarie 2020, transmite stiridinmoldova.md.

Acest lucru va face posibilă oferirea, în premieră pentru Republica Moldova, a unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor din țară, în condițiile incertitudinii tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei. Potrivit SA „Moldovagaz”, reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapă de executare, iar lucrările ar urma să fie finalizate la 20 decembrie curent.

Reconstrucția conductei a durat 23 de zile, aceasta având o capacitatea tehnică de transportare a 9 miliarde m3 de gaze anual și 18 mln m3 de gaze zilnic. Costul estimativ al lucrărilor efectuate este de 10 mln de lei, iar conducta ar urma să asigure cu gaze naturale circa 700 de mii de consumatori din țară.

Prin realizarea acestor măsuri, Republica Moldova este gata de la 1 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul transbalcanic. „Moldovagaz” a data asigurări că lucrările efectuate la SMG Căușeni nu vor determina creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.