Moldova iată iată va naște pe o a doua Angela Merkel în chip de Maia Sandu

Notițe nediplomatice dintr-o vizită oficială în capitala Germaniei.

Credeți că poate fi lăsată fără atenție postarea de ieri pe FB a unui nomenclaturist sovietic, ex-ministru în ultimul guvern al RSSM? Scrie – negru pe alb – vrăjit, cred, de conversiunea permiselor de conducere, considerată drept mare succes al președintei noastre la Berlin: «Moldova iată iată va naște pe o a doua Angela Merkel în chip de Maia Sandu!» Nu dau numele frendului, pentru că mi-e jenă de cugetul lui și pentru ca să nu doresc să fac publicitate unei companii petroliere rusești din România, unde și-a făcut acesta banii. Bani buni după măsura întinderilor siberiene.

Greu de acceptat acest surrealism fiziologic, chiar dacă admitem că ar izvorî din vechea credință de reîncarnare: Merkel e vie încă, iar Maia Sandu e deja născută, din păcate. Din păcate, pentru ipoteza nomenclaturistului moașă. Petrolul, ca și aurul e un obiect de cult și nu e exclus, că ministrul nostru, în caz că e sănătos, și-a bazat previziunea pe ritualul șamanilor siberieni în ritm de darabană – o văicăreală preistorică pe locul sondelor nedescoperite, deci, nenăscute încă. Deși s-ar fi putut prea bine inspira, după juma de sticlă de whisky, chiar din «Ghidul ginecologului».

Da, înțeleg, la mijloc e, mai curând, o metaforă, dar formulată strâmb și nerod, fără discernământ, ca aproape tot ce iese din claviatura scribălăului, lipsit de elementarul simț al penibilului. Mult râvnita bogăție, venită spre bătrânețe în amestec cu îndelung cultivatul sentiment de docilitate profundă față de putere dă uneori rezultate șocante. Dar întrebarea hamletiană, pusă la început, rămâne, totuși, în picioare: va naște ori nu va naște Moldova pe Angela Merkel sub chip de Maia Sandu, dacă luăm în calcul statutul social al experimentului, precum și forța progresului științific? Poate prin cezariană?

Editorial de Valeriu Reniță


Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.