Medicii care au tratat victimele accidentului atomic din Rusia, nu au fost informaţi că răniţii erau contaminaţi

Medicii ruşi care au tratat victimele ale accidentului atomic din regiunea Arhangelsk nu au avut la dispoziţie echipamente de protecţie şi nu au fost informaţi că răniţii erau contaminaţi, informează postul BBC News, citând două cadre medicale de la spitalul civil unde au fost iniţial aduse victimele, transmite stiridinmoldova.md.

Cei doi medici au declarat, sub protecția anonimatului, că autoritățile militare nu i-au informat în legătură cu riscul contaminării radioactive.

Trei răniți au fost aduși la un spital civil din Arhangelsk, unde au fost examinați în unitatea de primiri urgențe, iar apoi au fost trimiși în săli de operație, au explicat medicii.

Operaţiune de decontaminare la spitalul din Arhangelsk

Unitatea de primiri urgențe a continuată să primească pacienți timp de încă aproximativ o oră, până în momentul în care doctorii au realizat că cei trei răniți au primit o “doză foarte mare de radiații”. Potrivit medicilor, cel puțin 90 de persoane au intrat în contact cu persoanele rănite.

Personalul medical a continuat să trateze victimele și după ce au realizat că există riscul să fie iradiați, iar în lipsa echipamentului adecvat de protecție, au încercat să improvizeze măsuri de protecție.

A doua zi, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova unde există specialiști care se ocupă cu astfel de cazuri.

Medicii au afirmat că au ales să vorbească despre acest incident pentru că se tem în legătură cu sănătatea lor și nu doresc ca o astfel de “încălcare a siguranței” să se repete.

Ulterior, o echipă de militari a efectuat o operațiune de decontaminare la spitalul din Arhangelsk.

Secretomania autorităților ruse în legătură cu explozia a generat comparații cu dezastrul de la Cernobîl din 1986, când oficialii sovietici au încercat să ascundă adevărul.

Doi angajaţi răniţi în explozia rachetei nucleare produsă pe 8 august în nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări luni că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

La două săptămâni după explozie, Ministerul Sănătății din Rusia a transmis că niciun medic de la spitalele Arhangelsk nu a fost expusă la o doză periculoasă de radiații. Concluzia autorităților se bazează pe examinarea a 91 de angajați ai spitalelor unde au fost inițial transportați răniții.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de “armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.