Medicamentele prescrise pentru afecţiuni ale prostatei, asociate cu o creştere a riscului de diabet

Medicamentele prescrise pentru atenuarea simptomelor afecţiunilor prostatei au fost asociate cu o creşterea riscului de apariţie a diabetului de tip 2, transmite stiridinmoldova.md.

Un nou studiu a analizat date medicale prelevate de la aproximativ 55.000 de bărbaţi din Marea Britanie cărora li s-a prescris terapia cu inhibitori de 5-alfa reductază pe o perioadă de 11 ani.

O echipă de la Universitatea din Edinburgh şi University College London (UCL) a descoperit că medicamentele au fost asociate cu o creştere a riscului de apariţie a diabetului de tip 2 la circa o treime dintre pacienţi.

Concluziile vin după ce studii pe termen scurt au sugerat că substanţele medicamentoase, printre care se numără finasterida şi dutasterida, ar putea afecta metabolismul şi ar putea reduce răspunsul organismului la insulină – unul dintre primele semne ale diabetului de tip 2.

Terapia cu inhibitori de 5-alfa reductază diminuează producţia de hormoni androgeni şi este prescrisă în mod obişnuit bărbaţilor cu prostată mărită. Aceasta ajută la tratarea simptomelor specifice afecţiunii, precum reducerea fluxului urinar.

Autorii studiului au subliniat că pacienţii trebuie să continue administrarea medicamentelor, însă au menţionat că ar putea fi necesare controale medicale suplimentare.

Concluziile sugerează de asemenea că în cadrul unei populaţii de 500 de bărbaţi care urmează tratamentul timp de 20 de ani, este posibilă apariţia a 16 cazuri suplimentare de diabet de tip 2.

Un efect similar a fost observat după ce studiul a fost repetat cu date medicale prelevate de la un grup de bărbaţi din Taiwan.

„Aceste descoperiri vor fi deosebit de importante mai ales pentru analizele de screening în cazul bărbaţilor vârstnici, care prezintă deja un risc mai mare de diabet de tip 2”, a declarat Ruth Andrew de la centrul pentru cercetare medicală privind bolile cardiovasculare de la Universitatea Edinburgh. ”Vom continua studiile pentru a înţelege mai bine rezultatele pe termen lung, astfel încât să putem identifica mai bine pacienţii cu risc ridicat”, a adăugat ea.

Studiul a fost publicat în British Medical Journal.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.