Maia Sandu refuză să promulge programul de alimentare cu apă pentru Soroca, Râșcani, Comrat și Cahul

Republica Moldova riscă să rateze peste 60 de milioane de euro din cauză că președintele Maia Sandu refuză să promulge Legea care oferă dreptul unui Guvern interimar să semneze acorduri internaționale de finanțare, votată de Parlament înainte ca acesta să fie dizolvat.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, a declarat astăzi la ședința Executivului că din cauza ignoranței președintelui țării, vom pierde două acorduri cu BERD care prevede alocarea unui grant de 3,1 milioane de dolari pentru managementului durabil al terenurilor și un împrumut de 26 de milioane de euro.

De asemenea, țara noastră riscă să nu primească alte 15 milioane de euro din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare, bani destinați pentru construcția sistemelor de alimentare cu apă în mai multe raioane.

”Este vorba despre un program de alimentare cu apă și sanitație pentru Soroca, Râșcani, Comrat și Cahul. Toți întreabă când va începe implementarea, dar implementarea nu va începe pentru că nu ni se oferă dreptul de semnare și negociere a acestor acorduri. Toți cunosc problemele Sorocii. 30 de ani acest orășel nu are sistem de canalizare, epurare a apelor și toți înțeleg că rezolvarea acestei probleme va soluționa problema aprovizionării cu apă pentru jumătate de țară. De aceea, solicit în cadrul acestei ședințe de Guvern ca Președinția să purceadă la promulgarea legii pentru ca noi să avem dreptul de negociere și semnare a acestor acorduri”, a spus Perju.

De asemenea, Moldova riscă să nu primească un grant japonez în valoare de 19,2 milioane de dolari.

”Ministerul de Interne mai bine de un an de negocieri cu Japonia a obținut un grant nerambursabil în sumă de 19,2 milioane de dolari. Din acești bani urmau să fie procurate 19 autospeciale necesare pentru stingerea incendiilor. Din motiv că Președinția refuză să ne ofere aceste drepturi, riscăm să pierdem aceste donații. Se pune întrebarea: nu se dorește sau noi căutăm bani și atunci când partenerii noștri ni-i oferă, noi refuzăm, posibil, din motive politice”, a declarat ministrul Pavel Voicu.

La solicitarea președintelui Maia Sandu, Guvernul a decis astăzi să aloce o primă tranșă de 70 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.