Maia Bănărescu se face a nu vedea că PAS folosește copiii pentru a-și face imagine

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, evită să comenteze implicarea copiilor în campania electorală a PAS, informează Telegraph.md

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de conferința de presă despre implicarea copiilor în campaniile electorale, Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, a fost sesizată oficial, la 31 mai 2021, ora 16:00, despre implicarea minierilor în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile din 11 iulie 2021. În adresa Avocatului copilului au fost expediate și probe, în special postări electorale vădite de pe pagina oficială de pe Facebook a formațiunii vizate. Totuși, până astăzi nu a fost recepționată poziția Maiei Bănărescu, precum nici a instituției publice Avocatul Poporului.

Pe de altă parte, în cadrul conferinței din 1 iunie curent, Maia Bănărescu a avut grijă să prezinte un raport despre implicarea copiilor în alte campanii electorale, iar printre imaginile prezentate erau exclusiv cazuri atribuite altor partide politice, dar fără a se face referire la PAS. Mai mult, deși cu o zi înainte a fost sesizată despre cazul copiilor implicați în campania electorală a PAS, Bănăresc nu a vorbit nimic despre sesizare și nu a condamnat aceste acțiuni politice cu implicarea minorilor.

Totuși, fără a da nume, Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor. Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea, scrie ipn.md

Standardele internaționale interzic utilizarea imaginii copilului, dar nu și participarea voluntară a lui la procesele decizionale ce-l vizează. Comentariile 12, 14 și 20 al Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului prevăd expres faptul că opinia copilului și participarea acestuia urmează a fi luată în considerație în legătură cu orice segment, în orice domeniu asupra cărora copilul manifestă interes în corespundere cu dezvoltarea și cu maturitatea sa fiziologică și psihologică.

Amintim că săptămâna trecută, Partidul Acțiune și Solidaritate a postat mai multe imagini cu tentă electorală, în care apăreau și copii cu pancarte în mâini sau cu flagulețe galbene ale PAS. Aceste imagini nu au fost condamnate de către societatea civilă și nici de alte structuri care pretind că se ocupă de protecția copiilor. Mai mult, PAS a sponsorizat o postare, demonstrând că a implicat copiii în mod vădit.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.