Legea cu privire la ONG a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea cu privire la organizațiile necomerciale au fost publicate în Monitorul Oficial. Documentul reglementează cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora. Astfel, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizația necomercială este înregistrată de către Agenția Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea organizației necomerciale, a modificărilor și completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizației necomerciale.


Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire și încetare a organizațiilor necomerciale, de desfășurare a activității, precum și procedura de obținere a statutului de utilitate publică.


De asemenea, noua lege prevede că organizațiile necomercială nu pot susține material, nici nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice.


Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și de organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora. În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate presta servicii sau susține material sau gratuit concurenții electorali și nu poate face agitație electorală. Organizația necomercială poate întreprinde acțiuni de promovare a alegerilor, organiza dezbateri între concurenții electorali și monitoriza campaniile electorale și alegerile, în condițiile stabilite de Codul electoral.

Amintim că Proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost votat pe 11 iunie, în lectură finală. Adoptarea legii ONG-urilor a fost o condiție pentru obținerea unei noi tranșe din asistența macro-financiară oferită de către Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.