Figurează pe lista electorală: Judecătorul de curte al Ţopilor şi o magistrată alungată din sistem pentru abuz

Fosta judecătoare Domnica Manole şi magistratul suspendat de drept Gheorghe Balan figurează pe lista electorală a binomului PAS-PPDA. Aceştia ocupă locurile 29 şi, respectiv, 35, iar lista începe cu lidera PAS, Maia Sandu şi preşedintele PPDA, Andrei Năstase.

Amintim că Domnica Manole a fost implicată în mai multe scandaluri mediatice. În anul 2009, ProTV a filmat momentul în care Domnica Manole oferea sfaturi unui participant la un proces pe care îl examina. Este vorba despre Eduard Mușuc, care, la acel moment, era președintele Consiliului Municipal Chișinău. În anul 2013, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că judecătoarea ar deține 11 automobile. Tot atunci, portalul “Оmega” a făcut publică o înregistrare audio, în care Domnica Manole îi spune unei femei că poate influiența o anchetă penală.

De asemenea, Domnica Manole riscă până la cinci ani de închisoare pentru controversata decizie legată de obligarea CEC de a organiza un referendum republican privind alegerea președintelui de către popor, propus de Platforma Demnitate și Adevăr. Decizia viza cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale, depusă de Grupul de inițiativă pentru desfășurarea plebiscitului.

Ulterior, hotărârea pronunțată de Manole a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, care a constatat că judecătoarea și-a asumat competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. CSJ a mai stabilit că Manole, în motivarea hotărârii, a aplicat o lege abrogată.

Totodată, potrivit procurorilor, expertiza informațională a arătat că hotărârea controversată nu ar fi fost scrisă la calculatorul lui Manole, și nici a asistentului acesteia. În timpul desfășurării urmării penale pe acest dosar, Domnica Manole a fost eliberată din sistem.

La rândul său, Gheorghe Bălan este judecătorul care a emis toate hotărârile favorabile clanului Țopa în privința companiei Air Moldova și, potrivit presei, este cumătru cu Andrei Năstase.

Totodată, Bălan a prejudiciat statul cu aproape 300 de mi de lei, adoptând o decizie ilegală, contestată la CEDO.

Recent, Bălan a cerut Consiliului Superior al Magistraturii permisiunea de a participa la alegerile parlamentare, dar a fost refuzat. Conform legii, el nu are voie să candideze.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.