Inițiativa PSRM care prevede restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli va fi discutat în comisiile parlamentare

Inițiativa deputaților PSRM care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 16 martie, a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Socialiștii atrag atenția că prețul la motorină s-a dublat în ultima jumătate de an. Astfel, dacă în luna august-septembrie 2021, un litru de motorină putea fi procurat cu 10,15 lei, acum la începutul lucrărilor de primăvară acesta a ajuns să coste peste 25 de lei și este în continuă creștere.
Potrivit autorilor, consumul anual de motorină în sectorul agricol este de peste 150 de mii de tone de motorină, fără a lua în calcul și suprafețele de vii și livezi. Astfel, doar pentru cultura plantelor în anul curent se cheltuie peste 3 miliarde lei. La moment acciza pentru 1 tonă de motorină este de 2980 lei, ce ar însemna că doar prin plata accizei la motorină agricultura varsă în buget peste 447,0 milioane lei.
Potrivit deputaților PSRM, scutirea producătorilor agricoli de plata accizei pentru motorina utilizată în procesul de producție agricol este doar una din soluțiile propuse care ar permite salvarea sectorului agricol de colaps.bkhîonjm

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.