Ian Lisnevschi explică importanța realizării unui exit-poll

Consultantul politic, Ian Lisnevschi a vorbit despre motivele pentru care sunt de fapt utilizate datele exit-poll-ului în cadrul unui scrutin.

Întregul sens al exit-poll-ului este determinarea electoratului unui candidat. Pentru specialiști, numărul de sondaje prezintă un interes considerabil. Datele obținute ne permit să aflăm cine este electoratul unui anumit candidat – vârsta, sexul, apartenența la un anumit grup social. Și chiar atunci când acești oameni au venit să voteze, ce oră – dimineața, după-amiaza, seara, poate oferi informații valoroase experților. Strategul politic Ian Lisnevschi a povestit cum funcționează.

Potrivit expertului, opinia generalizată este că electoratul socialiștilor este pensionar și persoane cu vârsta peste 40 de ani, peste 50 de ani. Dar situația poate fi complet diferită. Și exit-poll-ul ajută la dezvăluirea acestui lucru. Și știind aceste numere, este mai ușor pentru candidat să se pregătească pentru următoarele alegeri. Cu toate acestea, există câteva nuanțe aici.

„Trebuie să ne amintim că procentul de onestitate al cetățenilor atunci când răspund la întrebări despre votare este foarte mic. Acest lucru este tipic pentru țările post-sovietice, acest lucru poate fi observat în România, pe teritoriul Balcanilor. Oamenii noștri sunt mai susceptibili să spună cât câștigă decât pentru cine votează. Există întotdeauna această teamă de a fi pedepsit pentru vocea ta politică”, a spus Lisnevschi.

De asemenea, a explicat strategul politic, sondajele de opinie au scopul de a dezvălui procentul dintre diversele grupuri ale electoratului din societate. Unii știu imediat pe cine să voteze, alții decid deja în timpul campaniei electorale și există un procent destul de mic de cetățeni care, cu toate acestea, pot juca un rol imens, sunt cei care literalmente în ultima zi, sau chiar în ultimele ore.

„Deci, exit-pool poate arăta numărul acestor alegători. Din punct de vedere al tehnologiilor politice, această cifră este foarte indicativă”, a spus Lisnevschi.

În ceea ce privește alegerile organizate duminică trecută la Chișinău, situația este foarte interesantă, iar aceste alegeri vor fi analizate pentru o perioadă lungă de timp. Datele statistice au arătat că electoratul pro-european de la Chișinău este de 30-35 de mii de alegători care se mobilizează în turul doi și oferă candidatului potrivit oportunitatea de a câștiga alegerile. Această schemă a funcționat la toate alegerile anterioare, dar din anumite motive (și acest lucru este de interes special pentru experți), de data aceasta schema nu a funcționat. La ultimele alegeri, candidatul potrivit nu a obținut aceste voturi, ceea ce nu i-a permis să meargă mai departe.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.