Halterele vor primi undă verde din partea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a fi incluse în programul Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024, după ce se va parafa o înţelegere antidoping, punând capăt unei perioade de 18 luni de incertitudine în acest sport cu tradiţie, transmite stiridinmoldova.md.
CIO a anunţat în 2017 că halterele trebuie să-şi reformeze procedurile antidoping sau riscă să rateze JO din 2024 din cauza numărului mare de cazuri de dopaj în ultimii zece ani, care au afectat puternic imaginea sa, dar şi a Jocurilor Olimpice.
La acel moment, CIO a precizat că halterele sunt „incluse provizoriu” în cadrul Jocurilor de la Paris, cu condiţia unor reforme în zona dopajului.
Forul olimpic mondial a anunţat marţi că este satisfăcut în legătură cu progresul realizat de federaţia internaţională de haltere (IWF), în urma unui acord la care au ajuns Agenţia Internaţională de Testare (ITA) şi IWF.
„Comitetul Executiv al CIO a revizuit poziţia şi paşii făcuţi în ultimele 18 luni în întărirea programului antidoping”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, într-o conferinţă de presă.
„CIO a decis să ridice statusul de „includere provizorie” al halterelor pentru JO Paris 2024”, a indicat Adams. Principala condiţie era acordul dintre ITA şi IWF, care se va parafa în curând.
„Este ceva aşteptat să se petreacă în termen de zile”, a declarat, pentru Reuters, directorul CIO pentru sporturi, Kit McConnell. Acesta a precizat că odată semnat acordul menţionat, termenul de „provizoriu” va fi îndepărtat, iar halterele vor fi monitorizate în continuare ca oricare alt sport olimpic.
Ca parte a schimbărilor din ultimele 18 luni, IWF va permite Rusiei, Kazahstanului, Azerbaidjanului, Armeniei şi Belarusului doar două locuri de ţară pentru JO de anul viitor de la Tokyo. Noile reguli stipulează că orice naţiune cu 20 sau mai multe violări antidoping între 2008 şi 2020 va avea doar un sportiv sau o sportivă la Jocurile Olimpice.
Totodată, IWF a schimbat şi sistemul de calificare la Olimpiadă, făcându-l mai mult individual, decât la nivel de echipă, cum era până acum. Sportivii care vor să concureze la Tokyo sunt obligaţi să participe la şase competiţii într-o perioadă de calificare de 18 luni, fiindu-le imposibil să stea în afara competiţiei pentru perioade lungi, cum se întâmpla în trecut.
0 Comment