Guvernul Chicu vine cu indemnizații majorate pentru veteranii de război și soții acestora

Cabinetul de miniștri a venit cu măsuri suplimentare de protecție socială prin majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru unele categorii de persoane.

Astfel, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor primi suport lunar în mărime de 500 de lei, cu 200 de lei mai mult decât până în prezent.

Persoanele cu dizabilități de pe urma războiului, incluziv ca urmare a avariei de la CAE Cernobîl vor primi indemnizații majorate  cu 100 lei: de  la 700, 550 și 475 la 800, 650 și, respectiv, 575 lei.

Totodată, persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi câte 275 lei lunar, cu 100 lei mai mult decât până în prezent.

Soții participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace căzuți la datorie, ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați vor beneficia de indemnizație lunară dublă,  în mărime de 500 de lei. Persoanele care se încadrează în această categorie vor beneficia și de dreptul de a fi asigurați, o dată la trei ani, cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare, indiferent de faptul dacă sânt sau nu inapți de muncă, fiind exclusă, în același timp, condiția de a fi nerecăsătorit. Cheltuielile necesare suplimentar pentru realizarea acestei propuneri constituie cca 752,1 mii lei anual, pentru 307 persoane.

Totodată, proiectul prevede acordarea dreptului la alocație lunară de stat persoanelor antrenate de organele puterii locale la strângerea munițiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial în cuantum de 700 lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.