Furtuna din Grecia care a ucis șase oameni, vine spre Moldova

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie din România au explicat că furtuna mortală din Grecia, care a ucis şase oameni, s-a format din cauza unui ciclon mediteranean.Potrivit specialistilor, acest ciclon mediteranean a afectat sudul Italiei şi s-a intensificat când a ajuns la greci pentru că a întâlnit temperaturi mai mari, de peste 35 de grade Celsius, transmite stiridinmoldova.md.

Vântul care lovit în nordul Greciei a avut la rafală viteze de peste 90 de kilometri pe oră. Cantităţile de ploaie nu au fost foarte mari, însă au căzut repede, ceea ce a dus la efecte devastatoare. „S-au format structuri supecelulare, ceea ce a dat vânt foart puternic”, a declarat meteorologul Alina Şerban.

Astfel de fenomene se pot prevedea cu foarte puţin timp înainte, prin avertizări nowcasting. Specialistul avertizează că un nou sistem se va dezvolta în weekend şi merge spre sud-estul Europei, și va ajunge înclusiv pe teritoriul Bulgariei, României, Moldovei și Ucrainei.

„Mare atenţie la litoralul românesc şi bulgăresc. Sistemul va fi activ, dar e greu de prognozat cât va fi de intens şi în ce zone, noi estimăm că aria este largă. Nu este exclus ca în weekend şi România, și Modlova să fie afectată de acest sistem frontal”, a spus meteorologul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.