Front comun în lupta cu criminalitatea: MAI va semna un acord cu FBI

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a prezentat astăzi în cadrul unui briefing rezultatele obținute în urma vizitei de lucru a delegației MAI în Statele Unite ale Americii, în perioada 15-19 noiembrie 2021.

„Vizita a fost generată și de nevoile noi de colaborare dintre Republica Moldova și SUA, în contextul noilor provocări la securitatea internațională și regională – aici vorbim despre pandemie și criza migrațională, precum și despre ritmul cu care se dezvoltă criminalitatea cibernetică și cea transfrontalieră”, a remarcat Ana Revenco în mesajul său introductiv.

Potrivit unui comunicat al MAI, în cadrul vizitei a avut loc întâlnirea cu Biroul Federal de Investigații (FBI), în urma căreia FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”. Odată formalizat, acordul respectiv va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și a criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Acest acord va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program participă peste 50 de țări, care au acces la peste 450.000 date biometrice.

În cadrul briefing-ului de presă, ministra a relatat despre întâlnirea delegației cu Dereck J.Hogan, Adjunctul Asistentului Secretarului de stat al SUA. Ratificarea de către R. Moldova a Convenției de la Istanbul a fost remarcată de oficialul american ca un pas important în prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie. Domnul Hogan a felicitat Republica Moldova pentru cursul democratic și pro-european pe care l-a ales, dar și pentru eforturile statului de a dezvolta acest parcurs într-o manieră pro activă și în beneficiul cetățeanului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.