Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cere Guvernului întreprinderea acțiunilor de urgență în Educație: Facturile la gaz lasă profesorii fără salarii, iar elevii fără mese gratuite în școli

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a atenționat guvernarea despre situația alarmantă creată în sectorul Educației și solicită întreprinderea acțiunilor de urgență pentru a nu compromite sfârșitul anului de studii și începutul anului școlar 2022-2023.
Deputații PSRM, Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au declarat, în cadrul unei conferințe de presă că din cauza facturilor mari la resursele energetice, în instituțiile de învățământ din aproape toate raioanele s-au creat deficite bugetare care variază între 6 și 10 milioane de lei. Potrivit opoziției, lipsa finanțelor pune în dificultate achitarea salariilor și asigurarea meselor pentru elevi.
Socialiștii cer Guvernului să intervină de urgență cu rectificări la buget pentru a acoperi cheltuielile școlilor și grădinițelor și să identifice bani pentru majorarea salariilor angajaților din Educație, deoarece în caz contrar riscăm să rămânem fără profesori și educatori.
”Guvernarea raportează că în fiecare lună acumulează venituri din taxe și impozite de sute de milioane de lei. Apare întrebarea, unde sunt banii? Cine minte? Prețurile la produse și servicii au crescut considerabil. Unde sunt banii? Toți tac. (…) Vorbesc despre lipsa banilor, în schimb găsesc surse pentru deplasări, pentru achiziții de armament”, a spus Odnostalco.
Deputații PSRM au mai solicitat Executivului să asigure agenții economici care livrează produse alimentare în școli că nu vor rămâne cu facturile neachitate. Totodată, socialiștii cer să se revină la inițiativa lor care prevede organizarea meselor gratuite în școli și pentru elevii claselor gimnaziale.
De asemenea, opoziția atrage atenția Guvernului că în bugetele școlilor și grădinițelor unde au fost încadrați copiii refugiaților ucraineni urmează să fie alocate surse financiare suplimentare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.