Foști PLDM-iști cu probleme grave de integritate, promovați în funcții la CNPF

În cadrul ședinței legislativului din 9 septembrie curent, deputații majorității, formată din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), au votat pentru revocarea din funcție a tuturor celor 5 membri ai Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Este vorba de președintele Comisiei, Valeriu Chițan, vicepreședinții Nina Dosca și Iurie Filip, dar și membrii Victor Captari și Viorel Miron.

Deputații PAS au acuzat atunci conducerea CNPF de faptul că aceasta a dat dovada de incapacitate de a determina o îmbunătățire a situației de pe piața financiară nebancară, manifestându-se printr-o exercitare insuficientă, tardivă și inadecvată a atribuțiilor sale, lucru care a general mai multe efecte nefaste pe piața financiară nebancară și a rezultat în degradarea acesteia.

În același timp, la nici 2 săptămâni de la demisia grabnică a fostei conduceri CNPF, se pare că majoritatea parlamentară, în frunte cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ar fi identificat deja înlocuitorii ”ideali” la șefia Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Mai exact, surse apropiate redacției Sinteza ne-au comunicat că ex-Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare în perioada anilor 2013-2015 și fost membru al PLDM, Artur Gherman, urmează să revină în scurt timp la șefia CNPF.

Artur Gherman, soţul Nataliei Gherman (fostul ministru de la Externe, fiica primului Preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, numită în funcţie de același PLDM) a activat pe parcursul carierei ca vicepreşedinte în cadrul CNPF. Totodată, aceasta este cunoscut mai mult publicului larg ca fiind un om de afaceri, cel care, în 1993, a condus firma “Seabeco”, patronată de controversatul magnat Boris Birştein, ce în acea perioadă, a dezvoltat în R. Moldova mai multe afaceri dubioase, multe dintre ele având “repercusiuni” şi astăzi. În trecut, instanţele de judecată au decis că o firmă a lui Birştein ar trebui să primească aproape 100 milioane de lei despăgubiri de la fosta Întreprindere de Stat “Cris-Registru”.

Pe 12 iulie 2013, Artur Gherman ajunge în funcţia de Preşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). Tot în cadrul şedinţei deputaţii i-au numit în calitate de vicepreşedinţi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pe Nina Dosca şi Iurie Filip.

Ulterior, la nici 2 ani de la preluarea mandatului, Artur Gherman a ajuns să fie demis de plenul Parlamentului pe 25 martie 2015, împreună cu vice-guvernatorul Ema Tăbârță de la șefia CNPF. Deputații și-au motivat gestul prin faptul că cei doi ar fi admis dezastrul economic produs la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, conform rezultatelor investigației realizate de comisia specială instituită în Parlament pentru a ancheta situația din sectorul financiar-bancar.

De asemenea, Artur Gherman a părăsit cu scandal echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în anul 2015, după ce chiar colegii săi de partid au votat demisia lui, sub pretextul că s-ar face vinovat de situația creată privind devalizarea sistemul bancar din Republica Moldova. Gherman n-a plecat, însă, fără a le „mulțumi” mai multor liberal-democrați pentru acest gest, printr-un mesaj privat.

„Nu pot să nu-mi exprim regretul pentru modul urât în care ați procedat. Auzind mai multe vorbe că, după alegeri, s-a ajuns la niște înțelegeri politice privind noua partajare a portofoliilor, de câteva ori v-am întrebat, că dacă e nevoie – mă duc singur, numai s-o facem corect și decent. Mi s-a spus că nu sunt temeiuri, că mai am un an până la expirarea mandatului și să nu-mi fac griji. Ca, până la urmă, noaptea, să mă scoateți fără nici un anunț sau o opunere acestei decizii absolut incorecte și ilegale. Pentru ce? Cum a declarat Negruța, demiterea mea a fost o mârșăvie. Eu înțeleg, că politica este murdară, dar este și în politică o decență – nu se împușcă în spatele propriilor soldați! (Culmea ironiei: Ștefan Creangă știe că, la inițiativa Comisiei condusă de dânsul împotriva a trei Membri ai CNPF, Procuratura a deschis un dosar penal – eu nu sunt procuror să-i judec ce și cum, pur și simplu constat faptul – dar mă dați afară pe mine. Bravo! Partidul, care procedează astfel cu membrii săi, care mai credeau în ceva, cred că are un viitor vag. Cred că prin pasul ăsta PLDM-ul a mai pierdut puncte – lumea demult vede și înțelege totul ce se petrece. Consider că așa cum ați procedat este mai mult decât o aluzie, de aceea eu îmi retrag calitatea de membru al PLDM”, a scris Gherman în mesajul său de adio.

Totuși, se pare că nemulțumirea și suspeciunile foștilor colegi din PLDM, privind implicarea lui Gherman în frauda bancară, n-au fost zadarnice, odată ce ex-șeful CNPF a ajuns să fie citat în dosarul răsunător de divalizare a sistemului bancar. Pe parcursul anului 2015, Gherman a fost audiat asupra circumstanţelor referitoare la modul de înregistrare a modificărilor în Registrul de Stat al Valorilor Mobiliare, ca urmare a emisiei suplimentare de acţiuni la SA Banca de Economii (peste 80.000.000 de lei), precum şi asupra modului de executare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 27 noiembrie 2014 prin care s-a dispus anularea Hotărârii CNPF de înregistrare a acţiunilor din cadrul emisiei suplimentare.

Ca urmare, procurorii au dispus ridicarea unor documente şi acte de la sediile Parlamentului Republicii Moldova, Cancelariei de Stat a Guvernului, Băncii Naţionale a Moldovei, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Agenţiei Proprietăţii Publice, Ministerului Finanţelor, precum şi de la Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară.

Menționăm că, în anul 2014, după producerea furtului miliardului, de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), Maia Sandu declara ferm că se alătură echipei PLDM alături de Natalia Gherman, fosta soție a lui Artur Gherman.

Mai mult de atât, sursele Sinteza transmit că la momentul de față, Gherman și-ar fi format deja o echipa care urmează să preia funcțiile cheie din cadrul comisiei.

Mai exact, sursele noastre informează că ar fi vorba despre:

Vladimir Știrbu;
Svetlana Lupașcu;
Alina Cebotariov;
Natan Garștea;
Alexandru Savva.

Natan Garștea – ex-consilierul lui Chiril Gaburici in domeniul financiar
Garștea și-a început activitatea profesională în anul 1998, în calitate de economist-analitic, în cadrul companiei D-Broker SA, după care a trecut la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNMV, Comisia Națională a Pieței Financiare), unde a avansat până la funcția de consilier al președintelui CNVM.

În perioada anilor 2003-2015, Natan Garștea a administrat, din funcția de director general, Agenția de rating și estimare „Estimator-VM”, companie la care acesta deține mai multe acțiuni. Renunță la Agenție pentru a devenit consilier principal de stat pe finanțe al prim-ministrului Chiril Gaburici, funcție pe care a păstrat-o timp de doar câteva luni, până la demisia Guvernului Gaburici.

Mai mult de atât, se pare că cei doi se cunosc de mai mult timp, odată ce 2013 la nunta lui Natan Garstea, în poze apărea și fostul premier împreună cu soția sa, Irina.

Natan Garstea se cunoaste si cu actuala consiliera de stat al lui Gaburici, Steluta Andreeva. Cei doi au aparut intr-o poza surprinsa la un eveniment public.

consilier, gaburici


Totodată, unele surse apropiate cuplului susțineau în acea perioadă că Gaburici ar fi nașul de cununie al lui Garștea, informație ce a fost confirmată la scurt timp de purtătorul de cuvânt al ex-premierului, Aurelia Peru-Balan.

După plecarea de la Guvern, Garștea face o pauză profesională de un an, conform datelor publicate pe pagina web a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), iar ulterior s-a regăsit în echipa Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, în funcția de director al Programului financiar-bancar.

Deja la 26 septembrie 2016, Natan Garștea a fost numit consilier în domeniul economic şi comunicare al guvernatorului BNM, funcție pe care o deține până la ziua de astăzi. Suplimentar, acesta a preluat, prin cumul, și funcția de șef al Direcției stabilitate financiară din cadrul BNM.

Vladimir Știrbu – fostul șef al Direcției Generale Supraveghere Asigurări din cadrul CNPF, în perioada șefiei lui Gherman
Știrbu si-a început cariera în asigurări în anul 1992, la compania ASITO, ocupând rând pe rând mai multe funcții în domeniul financiar-contabil. Începând cu anul 2007 și până în 2015, acesta a ocupat funcția de Director al Direcției Generale Supraveghere Asigurări din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Moldova (CNPF).

Mafia asigurărilor”: Un şef de la Comisia Naţională a Pieţei Financiare, acuzat de falsificarea controalelor oficiale | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE


În perioada anului 2012, Știrbu era acuzat de falsificarea rezultatelor controalelor oficiale ale unor firme de asigurări, aflate în vizorul organelor de urmărire penală.

Conform Moldavskie Vedomosti, „Dl Ştirbu poate fi doar invidiat pentru zelul cu care „corectează” actele de verificare a activităţii companiilor de asigurare. Altfel nu poate fi explicat cum astfel de firme ca Euroasig sau Transelit îşi continuă nestingherit activitatea pe piaţă, după ce organele competente au constatat o sumedenie de nereguli”.

Totodată, Moldavskie Vedomosti scria în trecut că, Comisia Naţională a Pieţei Financiare ar fi parte a unui întreg sistem corupt, bazat pe mită şi protecţionism. Mai mult, directorii unor companii de asigurări ar fi declarat ziarului sus-numit că ar fi plătit mită în valoare de 10 de mii de euro, pentru soluţionarea unor probleme.

Svetlana Lupașcu – director Direcția generală asigurări ai CNPF, în perioada mandatului lui Gherman
La mijlocul lunii septembrie, anul 2015, compania de asigurări ”Victoria Asigurări”, controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, își schimba denumirea în Alliance Insurance Group, potrivit deciziei Adunării Acționarilor companiei de pe 1 septembrie.

Svetlana Lupașcu, ce activa în acea perioadă ca director al Direcției generală asigurări la CNPF și personajul care făcea lobby pentru Platon, a declarat pentru MBC că rembrandingul companiei Victoria Asigurări a fost cerut de Victoriabank, care este unul din acționarii asiguratorului.

Anterior, s-a discutat că Victoria Asigurări ar urma să preia compania de asigurări ASITO. Asiguratorul urma să prelueze întregul portofoliul ASITO care se ridică la 48,4 mld. lei. În afară de aceasta, își va asuma și obligaţiile de piața ale companiei.

Svetlana Lupaşcu: „RCA Data permite de a aprecia obiectiv comportamentul conducătorului auto şi de a-i oferi reduceri sau majorări a primei de asigurare” | Capital Market


Alexandru Savva – viceguvernator BNM, apropiat a Guvernatorului, Octavian Armașu
La 29 mai, anul 2020, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, propunea Parlamentului candidatura lui Alexandru Savva pentru funcția de viceguvernator. În cele din urmă, acesta prelua locul Cristinei Harea.

Savva este specialist în domeniul pieței financiare, cu o experiență de muncă de peste 18 ani. Și-a început activitatea profesională în 2001, în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, unde a deținut consecutiv funcțiile de șef al secției acte normative și consilier al președintelui.

Începând cu 2008, a condus activitatea Centrului financiar-bancar al Asociației Băncilor din Moldova. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, fiind responsabil de implementarea unei reforme extinse a infrastructurii post-tranzacționare a instrumentelor financiare. În 2018 a fost numit director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare – singura instituție din țară, care efectuează operațiuni de evidență și decontare a valorilor mobiliare de stat, instrumentelor Băncii Naționale și instrumentelor corporative.

DOC/ Alexandru Savva, propus Parlamentului pentru funcția de viceguvernator BNM – TV8.md


Sursele Sinteza mai transmit că la momentul de față, echipa nouă pregătită pentru preluarea funcțiilor la CNPF, este lobată direct de Președintele Comisiei parlamentare Buget și Finanțe, deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Sinteza.ORG amintește că, fosta conducere CNPF a fost demisă după evaluarea propusă de deputații PAS. Unii aleși ai poporului din actuala putere s-au arătat profund dezamăgiți de numărul de like-uri pe pagina de Facebook și numărul mic de vizualizări pe pagina de Youtube a paginii Instituției.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.