Fost judecător CEDO: Nu este de competența CC să se expună pe marginea acordului de creditare cu Rusia

Examinarea subiectelor ce țin de oportunitate nu sunt de competența Curții Constituționale. De această părere este fostul judecător la CEDO, ex-ministrul Justiției, Stanislav Pavlovschi. Opinia a fost expusă la NTV Moldova, în cadrul discuțiilor despre creditul rusesc.

“Curtea Constituțională examinează exclusiv aspecte de constituționalitate. Dacă acum începem să vorbim despre ce este bine și ce este rău, ce este frumos și ce este urât, dacă rata dobânzii este mare sau mică – aceste aspecte nu țin de constituționalitate”, a declarat Pavlovschi la NTV Moldova.

Totodată, fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a spus că nu este de loc serios să declari că la semnarea acordului de împrumut cu Federația Rusă au fost încălcate principiile suveranității Republicii Moldova. De aceeași părere este și fostul vicepremier Victor Stepaniuc, care susține că acest acord nu este diferit de multe altele, care au fost încheiate de Moldova.

Precizăm că Guvernul de la Chișinău a semnat un acord de creditare cu Federația Rusă. Țara noastră urmează să primească un împrumut de 200 de mln de euro pe un termen de 10 ani cu o dobândă de 2%. Documentul a fost aprobat de majoritatea Parlamentară. Deputații din opoziție au contestat decizia la Curtea Constituțională, iar drept urmare, acordul a fost suspendat până în data de 7 mai, când Înalta Curte se va pronunța. 

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că dacă CCM va bloca acești bani, Republica Moldova nu va putea acoperi mai multe cheltuieli ce țin de infrastructură, ajutorul pentru mediul de afaceri, dar și pentru sistemul medical.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.