Focile şi balenele afectate de barometrul schimbărilor climatice

Focile şi balenele din zona arctică sunt obligate să-şi schimbe obiceiurile alimentare din cauza încălzirii globale – schimbări care ar putea determina capacitatea lor de a supravieţui sau nu, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de AFP, transmite stiridinmoldova.md.

Foca inelată şi balena albă (beluga) vânează în zone acoperite de banchiză şi în special pe „frontul glaciar”, unde gheţarii se întâlnesc cu oceanul.

Odată cu încălzirea globală, cercetătorii au vrut să afle cum s-au adaptat aceste animale la transformarea habitatului lor în urma topirii gheţii, analizând date colectate într-un interval de 20 de ani.

„Zona arctică este barometrul schimbărilor climatice”, arată studiul publicat în revista Biology Letters.

„În condiţiile în care ritmul rapid al schimbărilor face imposibilă adaptarea genetică”, cercetătorii au presupus că adaptarea comportamentului, în special a celui alimentar, ar fi „probabil primul răspuns observabil în ecosisteme”.

Ei au folosit date obţinute cu ajutorul dispozitivelor de urmărire ataşate balenelor şi focilor în două perioade distincte.

În cazul focilor, ei au comparat datele colectate de la 28 de indivizi monitorizaţi între 1996 şi 2003, apoi între 2010 şi 2016, iar pentru balene au examinat datele colectate de la 18 indivizi între 1995 şi 2001, apoi de la 16 indivizi între 2013 şi 2016.

Informaţiile au arătat că în urmă cu 20 de ani, cele două specii şi-au petrecut jumătate din timp căutând mâncare pe fronturile glaciare, cu o dietă alimentară dominată de codul polar.

În prezent însă, focile inelate petrec „o perioadă mai mare de timp în apropierea fronturilor glaciare”, în timp ce balenele albe au plecat în alte zone pentru a vâna.

Balenele albe „dispun de un teritoriu mai mare şi petrec mai puţin timp lângă gheţari şi mai mult în centrul fiordurilor”, precizează studiul.

Cercetătorii presupun că aceste cetacee şi-au schimbat dieta, profitând de sosirea unor noi specii de peşti, împinse spre nord de încălzirea oceanelor.

Răspunsul „flexibil” pe care balenele par să-l adopte la transformarea habitatului lor „îmbunătăţeşte şansa lor de adaptare la încălzirea globală”, susţin cercetătorii.

În schimb, „fronturile glaciare par să servească drept refugiu pentru focile inelate” care au rămas credincioase dietei lor şi, prin urmare, sunt obligate să petreacă mai mult timp în căutare de hrană, ceea ce „reflectă o adaptabilitate şi rezistenţă limitată”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.