Expert: Dodon a încălcat și normele imperative privind suveranitatea și independența Moldovei, acceptând ca Putin și Federația Rusă să-i dicteze cum să guverneze țara

Negociind cu și pentru ruși, Dodon a încălcat articolele 1 și 77 din Constituție şi trebuie să răspundă în faţa legii. Este opinia juristului Corneliu Gandrabur, exprimată într-un articol publicat pe blogul său, transmite stiridinmoldova.md cu referire la moldova24.info.

Potrivit art.77 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Deci, insistența lui Dodon la indicația rușilor privind federalizarea Republicii Moldova nu vine doar în contradicție cu norma imperativă, dar este o încălcare flagrantă a ceea ce scrie în articolul citat, și anume: ”președintele este garantul integrității teritoriale a țării”, scrie Gandrabur.

Autorul mai scrie că Igor Dodon a încălcat și normele imperative privind suveranitatea și independența Republicii Moldova, acceptând ca Vladimir Putin și Federația Rusă să-i dicteze cum să guverneze țara și cu cine să facă alianțe pe plan intern.

La fel, scrie Gandrabur, Dodon a încălcat suveranitatea și independența țării inclusiv prin propunerea de semnare a unui acord de federalizarea în prezentața Ambasadorului rus la Chișinău.

“Nu în ultimul rând, președintele este obligat prin Constituție să fie și garantul unității teritoriale, iar acest principiu de stat ne spune că ”Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil” – art.1 din Constituție – încălcat. În acest context, pe lângă celelalte suspendări care au mai fost aplicate în privința lui Dodon, suspendarea de astazi a fost încă un pas de restabilire a ordinei constituționale în țara noastră, ceea ce nu ar trebui să contestăm, dar ar trebui să ne trezim și să înțelegem că Dodon a încălcat flagrant nu doar normele constituționale privind dizolvarea Parlamentului, dar și două articole foarte importante din Legea Supremă a Moldovei”, conchide Corneliu Gandrabur.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.